Αρχική | Αρθρογραφία | Case study
  Ενοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  Τεύχος: 66, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

  Οι απαιτήσεις διαχείρισης κτιρίου ενός μεγάλου οργανισμού όπως το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι σίγουρα μεγάλες και η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα πρέπει από την μια πλευρά να βασίζεται σε σύγχρονες υποδομές και από την άλλη να έχει υπογραφή από μια εταιρία με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία.

   

   

   

   

  Η Εφαρμογή

  Το νέο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάζεται στο εγκαταλελειμμένο από δεκαετίες εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ, ένα αξιόλογο βιομηχανικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Ως μοναδικό πλεονέκτημα κρίθηκε η θέση του, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Ιδιαίτερα, η γειτνίασή του με τον αρχαιολογικό χώρο και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ευνοεί την προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών της πρωτεύουσας, καθώς και τη δημιουργία ενός γοητευτικού περιπάτου, στον οποίο η κλασική αρχαιότητα θα διασταυρώνεται με τη σύγχρονη τέχνη.

   

  Η Πρόκληση

  Ήταν η προμήθεια ενός συστήματος BMS, το οποίο θα αναλάμβανε την συνολική διαχείριση και ενοποίηση όλων των συστημάτων (Fire, Access, CCTV, HVAC, κ.τ.λ.), που σε ένα τόσο σύγχρονο κτίριο είναι πολλά και απαιτητικά. Παράλληλα το BMS έπρεπε να αναλάβει την λειτουργία των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτιρίου και να την φέρει εις πέρας με τον πλέον ενεργειακά αποδοτικό τρόπο, όπως απαιτεί η ανάγκη της εποχής για εξοικονόμηση ενέργειας.

   

  Η Λύση

  Το σύστημα που επιλέχθηκε για να αναλάβει αυτό το δύσκολο ρόλο είναι το HONEYWELL ARENA-EAGLE INTEGRATED SYSTEM, το οποίο κατασκευάζεται εξολοκλήρου στην Γερμανία και στηρίζει την λειτουργία του, στο τελευταίας τεχνολογίας πρωτόκολλο κτιριακού αυτοματισμού BacNet.

  Το ARENA (εικόνα 1), είναι ένα υπερσύγχρονο λογισμικό SCADA το οποίο βασίζεται στο Niagara Framework, που έρχεται να αντικαταστήσει την χρήση SQL βάσης δεδομένων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων. Επίσης είναι web based εφαρμογή, με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο πολύ εύκολα μέσω δικτύου ή ακόμα και μέσω smartphone συσκευής. Βασικό χαρακτηριστικό-πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα διασύνδεσης (integration), μεγάλου αριθμού ανοιχτών πρωτοκόλλων όπως Modbus, LON, M-bus, KNX, κ.α., αλλά και πολλών κλειστών (proprietary) μέσω της συνεργασίας της Niagara με πολλούς 3rd party κατασκευαστές (DAIKIN, Carrier, Notifier, Mitsubuishi, κ.α.).

  Εικόνα 1. Το ARENA είναι ένα υπερσύγχρονο λογισμικό SCADA

   

  Το λογισμικό έρχεται να συμπληρώσει η νέα πλατφόρμα Energy Analytics - ENERGY VISION (εικόνα 2), η οποία λαμβάνει δεδομένα απ' ευθείας από το ARENA και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο ανάλυσης της ενέργειας μέσω KPI's και Normalaization, καθώς και του Reporting.

   

  Εικόνα 2. Η νέα πλατφόρμα Energy Vision

  Ο EAGLE, είναι ο τελευταίας γενιάς ελεγκτής της Honeywell, ο οποίος μέσω του πανίσχυρου επεξεργαστή του, έχει δυναμικότητα διαχείρισης 600 Software ή Hardware σημάτων. Μπορεί να διαβάσει, αλλά και να διαχειριστεί άμεσα και χωρίς την χρήση ενδιάμεσων κρίκων (gateways), όλα τα γνωστά ανοιχτά πρωτόκολλα κτιριακού αυτοματισμού, προσφέροντας μεγάλη ευστάθεια αλλά και ταχύτητα στην επικοινωνία. Ο Eagle προγραμματίζεται ελεύθερα, ενώ μέσω καρτών επέκτασης (CLIOP) μπορεί να επεκταθεί ελεύθερα ως προς τα φυσικά ΙΟ σήματα και έχει την δυνατότητα να διαβάσει οποιοδήποτε αισθητήριο της αγοράς. Τέλος σε περίπτωση απώλειας επικοινωνίας με το κεντρικό λογισμικό, συνεχίζει να λειτουργεί και να στέλνει ενημερώσεις μέσω email, χωρίς κανένα πρόβλημα (stand alone) και είναι προσβάσιμος μέσω του ενσωματωμένου web server.

  Το αποτέλεσμα

  Η εγκατάσταση του εν λόγω Συστήματος στο Ε.Μ.Σ.Τ, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου με δυνατότητα διαχείρισης και εποπτείας του συνόλου των εγκαταστάσεων από ένα μόνο σημείο, ελαχιστοποιώντας τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του κτιρίου. Ταυτόχρονα μέσω της διαχείρισης των VAV και του συνόλου του κλιματισμού (ΚΚΜ, Ψύκτες, Λέβητες), επιτυγχάνονται οι βέλτιστες συνθήκες άνεσης στους ποικίλους χώρους του μουσείου, σε συνδυασμό με τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και προφύλαξη των εκθεμάτων.

  Παράλληλα μέσω της ενοποίησης των συστημάτων είναι δυνατή η μεταξύ τους αλληλεπίδραση (απο-καπνισμός σε περίπτωση πυρκαγιάς, σενάρια λειτουργίας σε περίπτωση αστοχίας εξοπλισμού). Τέλος με την βοήθεια του ενεργειακού λογισμικού, γίνεται έλεγχος ανεπιθύμητων καταναλώσεων καθώς και εξαγωγή συμπερασμάτων για την βελτιστοποίηση της συνολικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

  Η εταιρία υλοποίησης του έργου

  Το Ενοποιημένο Σύστημα Συνολικής Διαχείρισης του Κτιρίου του Ε.Μ.Σ.Τ, μελετήθηκε, εγκαταστάθηκε και θα συντηρείται από την Ελληνική Εταιρία Ασφάλειας, Ελέγχου και Αυτοματισμών ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.. αποτελώντας ακόμα μία πρότυπη ολοκληρωμένη και εφαρμοσμένη - λύση στην  Διαχείριση Κτιρίων BMS.

  Υπεύθυνοι Έργου της Ζαριφοπουλος Α.Ε :

  • Τεχνικός Διευθυντής: Άρης Ζαχαρίας
  • Μηχανικός Έργου: Κώστας Κανδάκης

  Χρονοδιάγραμμα: Ολοκλήρωση 2015

  Αρχή Σελίδας

  Σχετική Αρθρογραφία Case study
  Δημοφιλέστερα Άρθρα Case study