Αρχική | Αρθρογραφία | Case study
  Αντικλεπτική προστασία εμπορευμάτων στη METRO AEBE
  Τεύχος: 30, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010
  Η αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια, ανάγκασε τις εταιρείες εμπορίας τροφίμων να προβούν σε επενδύσεις εξοπλισμού και προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα. Οι επενδύσεις για την προστασία καταστημάτων εμπορίας τροφίμων κινούνται σε δύο άξονες ο πρώτος αφορά την προστασία των καταστημάτων από ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις και ο δεύτερος από κλοπές προϊόντων. Σε αυτούς τους άξονες κινείται και η εταιρία  METRO ΑΕΒΕ, η δραστηριότητα της οποίας είναι διπλή, αφού πουλάει προϊόντα σε επαγγελματίες στη χονδρική μέσω των Cash & Carry και στη λιανική μέσω των My Market.

  Οι λύσεις αντικλεπτικής προστασίας εμπορευμάτων που έχει εγκαταστήσει η ΜΕΤΡΟ στα καταστήματα της προήλθαν μέσα από τη συνεργασία της εταιρίας με την Glove Technologies που είναι από τις πρωτοπόρες εταιρείες στο χώρο των ολοκληρωμένων λύσεων αντικλεπτικής προστασίας στο λιανικό εμπόριο.

  Η ανάγκη
  Οι κλοπές προϊόντων είχαν αρχίσει να απασχολούν σοβαρά το κλάδο των Υπεραγορών τροφίμων ήδη από την δεκαετία του 80 στην Ελλάδα. Αρχικές μέθοδοι αντιμετώπισης τους, ήταν ένστολοι φύλακες σε κάθε όροφο της επιχείρησης και συστήματα οπτικής παρακολούθησης τμημάτων μέσω καμερών, τα προβλήματα ήταν πολλά: όχι καλά εκπαιδευμένοι φύλακες, δυσκολία στον εντοπισμό πολυμελών συμμοριών που αδειάζανε ολόκληρα ράφια, μη ύπαρξη καταγραφής συμβάντων, δυσκολία αναγνώρισης προσώπων και πράξεων μέσα από ασπρόμαυρες κάμερες χαμηλής ανάλυσης και τέλος προσωπικό καταστήματος αδιάφορο(ή συνένοχο) και πολλές φορές ανεκπαίδευτο για να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εκδήλωση κλοπών προϊόντων.
  Σήμερα τριάντα χρόνια μετά τι έχει αλλάξει πραγματικά και τι έχει μείνει στάσιμο;
  Πρώτα από όλα έχει αλλάξει η φιλοσοφία αντιμετώπισης των κλοπών, οι οποίες αντιμετωπίζονται πλέον σαν κοινωνικό φαινόμενο και οι ιδιοκτήτες των εταιρειών εμπορίας τροφίμων αποφάσισαν πως πρέπει να επενδύσουν σε ανθρώπους και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του. Σύμμαχοι τους σε αυτή την προσπάθεια είναι : η βελτίωση της τεχνολογίας η οποία προσφέρει πολλά εφόδια στον εντοπισμό και στην αποτροπή συμβάντων κλοπής προϊόντων, η καλύτερη παροχή υπηρεσιών από τις εταιρείες security, η εκπαίδευση του προσωπικού και η πρόσληψη Υπευθύνου Ασφαλείας(Security Manager) ο οποίος θα διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η αγορά, ανανέωση και συντήρηση εξοπλισμού ασφαλείας έχει φτάσει στο 30% στις συνολικές επενδύσεις για την Ασφάλεια καταστημάτων ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι δαπάνες εκπαίδευσης προσωπικού. Ο έλεγχος και η μείωση των απωλειών προϊόντων στους χώρους πώλησης είναι πλέον ένας από τους βασικούς στόχους των υπευθύνων ασφαλείας, γιατί στις πρόσφατες έρευνες οι κλοπές που γίνονται από άτομα που δεν ανήκουν στο προσωπικό του καταστήματος (shoplifters) είναι υπεύθυνα για το 96% του συνόλου των απωλειών, ενώ το ποσοστό κλοπών από υπαλλήλους είναι 4% ( εξαίρεση αποτελεί η Μ. Βρετανία στην οποία οι εσωτερικές κλοπές είναι το 36.8% του συνόλου).

  Οι λύσεις
  Η αντιμετώπιση των κλοπών σε ένα κατάστημα εμπορίας τροφίμων γίνεται με την εγκατάσταση αντικλεπτικών αντενών (εικόνα 1) στις εισόδους και εξόδους του, την τοποθέτηση ειδικών αντικλεπτικών κιβωτίων για ξυριστικά είδη, αντικλεπτικών πωμάτων για ποτά και συσκευασίες μελιού και τέλος την ύπαρξη μαγνητικών ταινιών σε προϊόντα καλλυντικών και μακιγιάζ (στη περίπτωση αυτή πρέπει να χρησιμοποιούνται και απενεργοποιητές στα ταμεία για την αποφυγή άσκοπων συναγερμών από τις αντένες).
  Ένα σύστημα οπτικής καταγραφής κρίνεται απαραίτητο για αποτροπή αρχικά και για εντοπισμό των κλεφτών. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η παράλληλη χρήση ένστολων και καλά εκπαιδευμένων φυλάκων συμβάλει στη δραστική μείωση των κλοπών.
  Στα καταστήματα χονδρικής C&C οι κλοπές είναι πιο ειδικευμένες, γι' αυτό εκτός του προαναφερθέντος εξοπλισμού των καταστημάτων λιανικής χρησιμοποιούνται για την προστασία κιβωτίων(κυρίως ποτών) αντικλεπτικοί ιμάντες(αράχνες) (εικόνα2), αντικλεπτικά κλίπς για ακριβά μπουκάλια ποτών που δεν δέχονται αντικλεπτικά πώματα και σηματοδότηση αντίθετης κίνησης καροτσιών από τα τουρνικέ εισόδων.
  Η τεχνολογία των αντενών μας προσφέρει πλέον και άλλες ευκολίες, όπως ανίχνευση μετάλλων με σιωπηρό συναγερμό κατά την είσοδο των πελατών, καταμέτρηση εισερχομένων - εξερχομένων πελατών, σηματοδότηση αντίθετης κίνησης καροτσιών ( για αντένες εισόδων), έλεγχος βλαβών, ρυθμίσεις και αναβαθμίσεις από απόσταση(μέσω μόντεμ) κ.α
  Μεγάλη βελτίωση έχει γίνει και στα αντικλεπτικά πώματα (εικόνα 3)και στα κλειδιά απασφάλισης τους, η πιο πρόσφατη είναι η δημιουργία ενός πώματος που καλύπτει μια μεγάλη γκάμα από ποτά (καταργώντας έτσι την ύπαρξη δύο πωμάτων στο κατάστημα, large & small), η κατασκευή του είναι τέτοια που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και εμποδίζει την αφαίρεσή του από το προϊόν.
  Τα κλειδιά απασφάλισης (εικόνα 4) δεν είναι απλοί μαγνήτες του εμπορίου, αλλά πολύπλοκα ως προς την κατασκευή και το σχήμα, έτσι ώστε να μην αντιγράφονται από τους κλέφτες.
  Όλες οι παραπάνω λύσεις αντικλεπτικής προστασίας έχουν διατεθεί στην METRO AEBE από την GLOVE Technologies η οποία συνεργάζεται, αντιπροσωπεύοντας αποκλειστικά τους διεθνείς οίκους σε κάθε τομέα που εξειδικεύεται.
  Φυσικά σημαντική θέση έχει στη μείωση των κλοπών και η εκπαίδευση του προσωπικού στο χειρισμό του εξοπλισμού αντικλεπτικής προστασίας και στην αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν με τον εντοπισμό παραβατικών πράξεων μέσα στο κατάστημα τους και τέλος σημαντική συμβολή έχει και η δικαιοσύνη ( από την αστυνομία που διενεργεί τις συλλήψεις έως το δικαστικό σύστημα που επιβάλλει τις ποινές και φροντίζει για την απόδοση δικαιοσύνης στους παραβάτες.

  Του Λορέντζο Πριέρου
  Διευθυντής Ασφάλειας της METRO AEBE

  Αρχή Σελίδας