Αρχική | Αρθρογραφία | Case study
  Καταμέτρηση ατόμων στο ATHENS METRO MALL από τη SENSORBETA
  Τεύχος: 33, ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011
  Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο στην εποχή μας, έχουν δημιουργήσει σε κάθε επιχείρηση την ανάγκη περισσότερης οργάνωσης αλλά και λήψης καίριων αποφάσεων βασιζόμενων πάντα σε αντικειμενικά κριτήρια και στοιχεία. Καθετί πρέπει να είναι μετρήσιμο, ακόμα και ο ίδιος ο πελάτης ή η συμπεριφορά του. Ο πελάτης είναι ο στόχος - και ο στόχος πάντα μας οδηγεί σε αλλαγές και καινοτομίες σε θέματα marketing, τιμολόγησης, τοποθέτησης και προώθησης των προϊόντων μας.

  Τα συστήματα καταμέτρησης ατόμων - πελατών αποτελούν ένα από τα βασικότερα εργαλεία αλλά και όπλα στην προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης ενός εμπορικού χώρου. Η λήψη στατιστικών στοιχείων επισκεψιμότητας καθώς και η περαιτέρω ανάλυση και σύγκρισή τους (χρονικά, περιοδικά) μας προσφέρει αντικειμενικά τα αποτελέσματα της στρατηγικής που η κάθε επιχείρηση ακολουθεί.

  Η SENSORBETA προβλέποντας ανάγκες τέτοιου είδους, ερεύνησε και δοκίμασε τα τελευταία χρόνια πολλά συστήματα εργοστασίων του εξωτερικού και απέκτησε την ικανότητα να αξιολογεί υπεύθυνα τις δυνατότητες αλλά και την ακρίβεια του κάθε συστήματος καταμέτρησης, καταλήγοντας σήμερα στην αντιπροσώπευση των πιο αξιόπιστων παγκοσμίως.
  Η καταμέτρηση ατόμων μπορεί να πραγματοποιηθεί με συστήματα οροφής (κάμερες - θερμικά) ή με δέσμες υπερύθρων που τοποθετούνται δεξιά και αριστερά των περασμάτων αλλά και επάνω στα αντικλεπτικά συστήματα των καταστημάτων.
  Ανάμεσα σε πολυάριθμα project που έχουν εκπονηθεί από τη SENSORBETA ως case study, επιλέξαμε εκείνο του νέου υπερσύγχρονου εμπορικού κέντρου Athens Metro Mall.

  Οι Απαιτήσεις
  Η πολύ καλή τοποθεσία, η άψογη οργάνωση και η πληρέστατη «συλλογή» καταστημάτων, διάσημων εταιρειών εστίασης και ψυχαγωγίας, ανέδειξαν άμεσα το Athens Metro Mall σε δημοφιλή προορισμό! Η μεγάλη απήχησή του, είχε δημιουργήσει στους υπεύθυνους διαχείρισης του εμπορικού κέντρου από την έναρξή του, την ανάγκη για πληροφόρηση σχετικά με την επισκεψιμότητά του.
  Το ζητούμενο σύστημα καταμέτρησης θα έπρεπε:
  Α) Να λειτουργεί χωρίς να εμποδίζει στο ελάχιστο τη διέλευση των εισερχομένων - εξερχομένων.
  Β) Nα επιτυγχάνει τη μέγιστη ακρίβεια μετρήσεων ώστε τα στοιχεία να είναι όσο το δυνατόν αξιοποιήσιμα.
  Γ) Nα εξάγει ακριβείς αναφορές σε πραγματικό χρόνο αλλά και σε μορφή αρχείου περασμένων ημερών - εβδομάδων ή και μηνών σχετικά με την επισκεψιμότητα του χώρου.
  Στόχος ήταν η άριστη διαχείριση του κέντρου, αν σκεφτούμε τους τομείς που επηρεάζονται:

  • Ωράρια/ημέρες επισκεψιμότητας > διαχείριση προσωπικού
   (π.χ. καθαρισμού, γραμματείας).
  • Είσοδοι πρόσβασης επισκεπτών > Διαχείριση ασανσέρ / parking.
  • Συνολικός αριθμός επισκεπτών/ ημέρα > διαχείριση προσωπικού
   (π.χ. security)/ θέματα ασφάλειας - περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Marketing - promotion.


  Μελέτη - Υλοποίηση
  Με βάση αυτές τις αυστηρές προδιαγραφές, η SENSORBETA διενήργησε επιτόπια μελέτη και σε συνεργασία με το Διευθυντή Λειτουργίας του Athens Metro Mall, Κο Γαλούση Ανδρέα, Μηχανολόγο Μηχανικό ΕΜΠ και το τεχνικό τμήμα του εμπορικού κέντρου, υπέδειξε την αναγκαία υποδομή και τις τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας.

  Συγκεκριμένα:
  Α) Οι δεκατρείς (13) είσοδοι - έξοδοι του εμπορικού κέντρου αποτελούνται από ένα «μίγμα» εισόδων, δηλαδή συρόμενες πόρτες τζαμιού (εικόνα 1) στις κεντρικές οδούς, κυλιόμενες σκάλες από τα υπόγεια γκαράζ και ασανσέρ (εικόνα 2) απευθείας από τα υπόγεια γκαράζ. Αρχικός στόχος λοιπόν ήταν η εγκατάσταση των κατάλληλων αισθητήρων οι οποίοι θα κάλυπταν 100% όλα τα είδη και μεγέθη ανοιγμάτων.
  Β) Ένα από τα βασικά προβλήματα στα συστήματα οριζόντιας καταμέτρησης σε ανοίγματα μεγάλου μήκους και πολύ συχνής διέλευσης, είναι η εκ των πραγμάτων συχνή και ταυτόχρονη διέλευση ατόμων, που ενδέχεται να προκαλέσει λανθασμένη καταμέτρηση λόγω της διακοπής των δεσμών υπερύθρων την ίδια στιγμή. Άτομα εισέρχονται ή εξέρχονται ταυτόχρονα το ένα πίσω από το άλλο ή συναντιούνται από αντίθετες κατευθύνσεις.
  Ως αποτέλεσμα, καταλληλότερο σύστημα για μία τέτοια εφαρμογή κρίθηκε ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα καταμέτρησης το οποίο στηρίζεται στη χρήση καμερών που τοποθετούνται κάθετα πάνω από κάθε άνοιγμα (είσοδο - έξοδο). Η εικόνα από κάθε κάμερα μεταφέρεται σε έναν κεντρικό υπολογιστή, όπου ένα εξελιγμένο λογισμικό (software) αναλύει την εικόνα σε pixels και «αντιλαμβάνεται» την παραμικρή κίνηση και προς τις δύο κατευθύνσεις. Και αυτό, ανεξαρτήτως αν πραγματοποιείται ταυτόχρονα από πολλά άτομα, καθώς κάθε «κεφάλι» ατόμου αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό pixels που καταμετράται σαν επισκέπτης (εικόνες 3 & 4).
  Το λογισμικό αυτό συγκεντρώνει τα στοιχεία από κάθε κάμερα - είσοδο/έξοδο και τα καταχωρεί σε συγκεκριμένη φόρμα.
  Οι αναφορές αυτές εξάγονται, κατηγοριοποιούνται και αναλύονται κατά την επιλογή του χρήστη, ώστε να διαχειρίζεται τα στοιχεία με τη μορφή που επιθυμεί, σε πραγματικό χρόνο ή σε αρχεία προηγούμενων ημερών.
  Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση των εξουσιοδοτημένων χρηστών και απομακρυσμένα μέσω internet, online και όχι μέσω ενδιάμεσου server, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αμεσότητα αλλά και η ασφάλεια στην πρόσβασή τους, καθώς αποτελούν εμπιστευτικά στοιχεία.

  Επιλογή υλικών:
  Οι κάμερες είναι αναλογικές, έγχρωμες, υψηλότατης ανάλυσης (min. 540 TVL) με φακό varifocal και αυτορυθμιζόμενο στη φωτεινότητα του χώρου (Auto Iris Control). Αναλόγως του μήκους του ανοίγματος και του ύψους της οροφής στο σημείο ενδιαφέροντος, επιλέχθηκαν δύο τύποι καμερών με διαφορετικούς φακούς εστίασης, προκειμένου να καλύπτουν 100% το μήκος κάθε ανοίγματος (4-9mm ή 2,9-11mm). Η επιλογή των καμερών κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική στο να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε σφάλμα στις μετρήσεις από τυχόν μεταβολές στη φωτεινότητα του χώρου π.χ. αντανακλάσεις από διαφημιστικές προβολές κτλ.
  Ο κεντρικός υπολογιστής αποτελείται από ένα PC-based υψηλών προδιαγραφών, ισχυρού επεξεργαστή και μεγάλης αποθηκευτικής δυνατότητας. Περιέχει το ειδικό λογισμικό ανάλυσης, επεξεργασίας και αναφορών των λαμβανόμενων στοιχείων, ενώ προστατεύεται από ανεξάρτητο UPS διατήρησης τάσης και προστασίας υπέρτασης.
  Η σύνδεση των καμερών με τον κεντρικό υπολογιστή και η μεταφορά του σήματος video πραγματοποιούνται με ειδικό καλώδιο FTP και συνδέσμους "ballun" με σκοπό την ελάχιστη δυνατή απώλεια σήματος. Η τροφοδοσία πραγματοποιείται με ειδικό switching τροφοδοτικό, ανεξάρτητο για κάθε κάμερα, σε ηλεκτρολογική γραμμή από τα κεντρικά UPS του κέντρου και με τοποθέτηση πλησίον αυτής, ώστε να έχουμε την πιο σταθερή τροφοδοσία με σκοπό την καλύτερη απόδοση κάθε κάμερας.

  Αποτελέσματα - Εκπαίδευση - Αξιοποίηση
  Το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα και με τον Κο Γαλούση Aνδρέα, Διευθυντή Λειτουργίας του Athens Metro Mall, ικανοποιεί 100% τις απαιτήσεις και τις αρχικές προσδοκίες της Διεύθυνσης του εμπορικού κέντρου, τόσο χάρη στην αξιοπιστία των στοιχείων όσο και στoν εύκολο χειρισμό του. Με την παράδοση του συγκεκριμένου έργου, το αρμόδιο τμήμα της SENSORBETA διενήργησε εκπαίδευση στους χρήστες του συστήματος, με βασικό σκοπό τη μέγιστη αξιοποίησή του.

  SENSORBETA A.E.
  Μετεώρων 28, 116 31 Αθήνα
  Τηλ.:210-6922397
  sales@sensorbeta.gr
  www.sensorbeta.gr

  Αρχή Σελίδας