Αρχική | Αρθρογραφία | Θέματα
  Σαρωτής Σώματος R&S QPS. Προσυμπτωματικός Έλεγχος Ασφαλείας σε επίπεδο χιλιοστομετρικού κύματος
  Τεύχος: 66, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

  Φωτεινή Ναζλοπούλου

  Υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας

  Rohde & Schwarz Hellas SA

  www.rohde-schwarz.com/gr

  Ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα σάρωσης σώματος που χρησιμοποιεί μια σειρά πολλαπλών καναλιών χιλιοστομετρικων κυμάτων, με ευφυείς αλγόριθμους αναγνώρισης εικόνας που εκτελούν ανάλυση των πρώτων στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, δύναται να κατοχυρώσει την ασφάλεια των επιβατών εντοπίζοντας αποτελεσματικά κάθε εν δυνάμει απειλή προστατεύοντας συγχρόνως  την «ιδιωτικότητά» τους μέσω της εξάλειψης και /ή διαγραφής κάθε προσωπικού δεδομένου.

  Οι αρχές αερολιμένων που είναι υπεύθυνες για την πρόληψη επιβίβασης «επιτιθέμενων» σε αεροσκάφη χρειάζονται ένα πιο αναβαθμισμένο μέσο ασφαλείας από τις πύλες ανίχνευσης μετάλλων που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σήμερα στις εισόδους και τα σημεία επιβίβασης ως μέσο προσυμπτωματικού ελέγχου. Οι ανιχνευτές μετάλλων εκτός από το ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν με επάρκεια και σαφήνεια την φύση και την ακριβή τοποθεσία μιας δυνητικής απειλής, απαιτούν επιπροσθέτως σε περίπτωση συναγερμού την περαιτέρω διερεύνηση από φυσική παρουσία. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, εκτός από χρονοβόρο μέσο ελέγχου, δεν δύναται να ανιχνεύσει μη μεταλλικά αντικείμενα όπως τα εκρηκτικά (υγρής μορφής ως επί το πλείστον).

  Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους κρίνεται ως απαραίτητη η χρήση ενός ταχέος και μη παρεμβατικού συστήματος το οποίο θα μπορεί να «βλέπει μέσα από τα ρούχα» με στόχο την ανίχνευση κρυμμένων όπλων ή άλλων απαγορευμένων  αντικειμένων  όπως πλαστικά εκρηκτικά. Εναλλακτικά μέσα ελέγχου όπως οι ακτίνες Χ ή οι υπέρηχοι έχουν μια σειρά από μειονεκτήματα: δεδομένου ότι οι ακτίνες Χ έχουν επιπτώσεις ιονισμού στα κύτταρα του σώματος, ορισμένοι επιβάτες - καθώς και κάποιοι εργαζόμενοι ασφαλείας- μπορεί να αντιταχθούν σε τακτική ή επαναλαμβανόμενη έκθεση. Ο υπέρηχος από την άλλη, λειτουργεί μόνο σε εξαιρετικά μικρή απόσταση με τη χρήση ενός μέσου σύζευξης (gel) κάτι προφανώς μη πρακτικό σε καταστάσεις σάρωσης αεροδρομίου.

  Η σάρωση με κύματα χιλιοστομετρικού προσφέρει σε αντιδιαστολή με τα ανωτέρω, τα εξής πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ, δεν έχει καμία επίδραση ιονισμού στον βιολογικό ιστό, και δεν είναι επιβλαβής  για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καμία φυσική επαφή με το σώμα δεν χρειάζεται προκειμένου να απαθανατιστεί μια εικόνα 3D, και η σάρωση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα επιτρέποντας «υψηλή διεκπεραίωση», κάτι που λειτουργεί ως προαπαιτούμενο σε μέρη όπως τα πολυσύχναστα αεροδρόμια.

  Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα, οι σαρωτές χιλιοστομετρικού κύματος μπορούν να ανιχνεύσουν κάθε «εσωτερική» απειλή, χωρίς να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες του σώματος γεγονός που μπορεί να εκληφθεί ως παραβίαση της «ιδιωτικότητάς» και της αξιοπρέπειας των  επιβατών. Η υψηλή ποιότητα απεικόνισης και η έξυπνη επεξεργασία εικόνας, δύνανται να διασφαλίσουν τις απαιτούμενες επιδόσεις σε συνδυασμό με μια εύχρηστη λειτουργία. Καταργώντας κάθε ανάγκη σε προσωπικό ασφαλείας για την θέαση / ανάγνωση των εικόνων που έχουν ληφθεί και με τη χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών μέσων υψηλής ταχύτητας και ευκρίνειας που εγγυώνται την υψηλή απόδοση σε πραγματικό χρόνο εξαλείφοντας κάθε ανάγκη αποθήκευσης δεδομένων, η R&S®QPS τεχνολογία αποτελεί την πλέον αποτελεσματική λύση, αποδεκτή από το επιβατικό κοινό, που επιτρέπει τον ταχύτερο και πλέον λειτουργικό έλεγχο ασφαλείας μέσω της μέγιστης ικανότητας που διαθέτει στην ανίχνευση πραγματικών απειλών.

  Ορισμένοι τύποι R&S®QPS λειτουργούν ήδη σε χώρους όπως αεροδρόμια και δημόσια κτίρια. Τον Ιούλιο του 2016, η Υπηρεσία Προμηθειών του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών υπέγραψε μια συμφωνία προμήθειας και εγκατάστασης 300 R&S®QPS200 με την Rohde & Schwarz για την διεξαγωγή όλων των ελέγχων ασφαλείας που διενεργεί η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία με  κύριο στόχο την επίτευξη  υψηλής ασφαλείας στους χώρους των γερμανικών αεροδρομίων. Η σειρά R&S®QPS έχει επίσης ήδη εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης καθώς και σε αεροδρόμια της Αγγλίας (Manchester, London city κ.α.).

  Τέλος, ο R&S®QPS, όντας ένας καινοτόμος ολόσωμος σαρωτής σε επίπεδο χιλιοστομετρικού κύματος  εκτός από τους ελέγχους ασφαλείας του αεροδρομίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια σε δημόσιες εκδηλώσεις με υψηλή δυνητική απειλή και ως έλεγχος πρόσβασης σε κάθε εγκατάσταση που σχετίζεται με την ασφάλεια.

  Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του περιοδικού SECURITY MANAGER
  πρέπει να συνδεθείτε ώς Συνδρομητής στον τομέα Ελεύθερης Πρόσβασης.
  Σχετική Αρθρογραφία Θέματα
  Δημοφιλέστερα Άρθρα Θέματα