Επιχειρησιακές Αρχές του Security Management
Η τέχνη της εφαρμογή τους – Security Managing – και το πλαίσιο καλύτερων πρακτικών
Των: Σπύρου ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ, Dotan SHAVIT, Αναστάσιου ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΥ, Παναγιώτη ΠΡΟΔΑΝΗ και Φρίξου ΜΟΖΟΡΑ. *
Σπ.ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ, Ε. τ μέλος Ακαδημαϊκού Επιτελείου, Hellenic MPSOTC/ army .gr (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, OSCE) και Επισκέπτης Εκπαιδευτής σε Course Security Management / Managing του Hellenic MPSOTC. Συγγραφέας. Εισηγητής διεθνώς της «Στρατηγικής στην Private Security Industry» (μαζί με τον κ. Αν.Γερασιμάτο/ Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων Και Καταστροφών/ ΕΙΔΙΚΚΑ), CCO και Εκπαιδευτής BECCA .
Dot. SHAVIT, Co-Owner, CTO Integrity Meter LTD Διεθνής Ειδικός στο πεδίο «Recruit to Protection»
Αν.ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ, Ειδικός στη διαχείριση κρίσεων και Καταστροφών Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων Και Καταστροφών/ ΕΙΔΙΚΚΑ) Συγγραφέας, Συγγραφέα. Εισηγητής διεθνώς της «Στρατηγικής στην Private Security Industry» (μαζί με τον Σ. Κυριακάκη).
Παναγιώτης ΠΡΟΔΑΝΗΣ, Ειδικός συντονιστής ασφαλείας σε έργα υποδομών, πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Φρίξος ΜΟΖΟΡΑΣ MBA και CCO, Επιχειρηματίας ανάπτυξης και έργων Private Security Industry σε Κύπρο – Ελλάδα
Ιστορική Εξέλιξη
Το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης του Management, συγκροτήθηκε, στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Έκτοτε παρατηρήθηκε ότι ανά δεκαετία, προστίθετο και κάποια νέα επέκταση του περιεχομένου του. Συνακόλουθα, το καινούργιο γνωστικό αντικείμενο, απέκτησε χαρακτηριστικό, διαρκώς μεταβαλλόμενου συστήματος. Προ- τελευταία εξέλιξή του, ήταν το «Re- Engineering», το 1990 (Davenport και Michael Hammer) ως μιας «Business Management Strategy», που αποκρυσταλλώθηκε ως «Business Process Re-engineering» (BPR)…. Απέκτησε κλέος το 1993, με το βιβλίο των, M. Hammer J.Champy: «Reengineering the Corporation. A Manifesto for Business Revolution» έκδοση Harper Collins, New York.
Το τέλος της δεκαετίας του 1990, διαπιστώθηκε από τους ειδικούς, ότι είχαν προβλέψει για όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος μιας Επιχείρησης ή και Οργανισμού (ποσότητα παραγομένων, ποιότητα, επένδυση στις συνθήκες εργασίας προς όφελος των εργαζομένων, «μαθαίνοντας κατά την ανάπτυξη» και άλλα ζητήματα, εκτός όμως: Από την προστασία από δόλιες ενέργειες (ασφάλεια Security).
Τότε άρχισε να συγκροτείται το «Security Management» ως η τελευταία amendment της «ομπρέλας Management» που «σκεπάζει» διάφορα γνωστικά αντικείμενα με ΑΝΣΚ την επίτευξη του («Λύνω προβλήματα χωρίς επιπτώσεις και καταφέρνω να πετύχω την επιβίωση και τη συνεχιζόμενη πρόοδο» /Solvo problemata sine repercussionibus et ad perfectionem superstitem et continuam progressum procurandum») μιας οντότητας (κοινωνικής ομάδας, οργανισμού, επιχείρησης κ.α ).
Το πρώτο βήμα όμως, ως πρόβλεψη, είχε γίνει πιο μπροστά και σε άλλο χώρο. Στη θάλασσα και στη ναυτιλία. Μετά την πειρατεία στο κρουαζιερόπλοιο «Achille Lauro», την 7 Οκτωβρίου, 1985, διατυπώθηκε στη Διεθνή Σύμβαση «International Safety Management code- ISM», προτροπή και σύσταση σε κυβερνήσεις και εταιρείες, για την συμπερίληψη ενός Κεφαλαίου, που θα έπρεπε να αναπτυχθεί, σε ένα κώδικα ασφαλούς διαχείρισης πλοίου.
Το Management Ασφαλείας, λειτουργεί με την αλληλεπίδραση, 4 βασικών και 6 επιπρόσθετων λειτουργιών. Οι 4 βασικές λειτουργίες είναι : Σχεδιασμός, Οργάνωση, Ηγεσία, Έλεγχος. Οι 6 επιπρόσθετες λειτουργίες αφορούν στους τομείς: Λήψης Αποφάσεων, Επικοινωνίας, Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων, Υποκίνησης, Συντονισμού και Πειθαρχίας.
Οι επιπρόσθετες λειτουργίες εφαρμόζονται ταυτόχρονα και πάντα σε συνδυασμό με τις βασικές λειτουργίες. («ORGANON» ‘‘Το Σύνταγμα’’ της Private Security Industry, ISBN 978-618-85239-8-2 Εδάφιο 34, σελίς 109)
Επί του πεδίου πραγματώνεται, ως Managing Ασφαλείας με τις 23 επιχειρησιακές Αρχές (Maxims) που προτείνονται από το Security Management. Οι 17 από τις συγκεκριμένες «Αρχές», εντοπίστηκαν και αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο UNISA στην Πρετόρια στη Δημοκρατία Νότιας Αφρικής, Οι λοιπές 6 προστέθηκαν, από τον Σπυρίδωνα Μ. Κυριακάκη. Απόφοιτο του UNISA . (Αρχές Management και Managing Ασφαλείας. «ORGANON» ‘‘Το Σύνταγμα’’ της Private Security Industry, ISBN 978-618-85239-8-2 Εδάφιο 35, σελίδες 110- 114).
Οι Επιχειρησιακές ΑΡΧΕΣ είναι:
1) Φύλακος Φυλακική (Guard’s Selfguarding, ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ).
2) Ασφάλεια Προσωπικού (Personnel Security, ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ).
3) Αποφυγή του Κινδύνου (Avoidance – UNISA).
4) Μεταφορά του Κινδύνου (Transferal – UNISA).
5) Αποτροπή (Deterence – UNISA) – Επιτυγχάνεται με μέσα υλικής ασφάλειας και προσωπικό ασφαλείας. Αυτοί που σχεδιάζουν μία παράνομη πράξη εναντίον μιας επιχείρησης, για παράδειγμα, δρουν με τρεις τρόπους, διαζευκτικά ή σε συνδυασμό: τη χρήση βίας, την εξαπάτηση και με το να μη γίνουν αντιληπτοί (εκμετάλλευση αδυναμιών των συστημάτων ασφαλείας).Διενεργούμε «block» και στους τρεις τρόπους απόπειρας.
6) Ξεγέλασμα (Hoodwinking – UNISA) – Η διαχείριση των φυλάξεων και περιπολιών γίνεται με έξυπνο τρόπο, ώστε η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω να δρα αποτρεπτικά, προκαλώντας σύγχυση στους δυνητικούς δράστες.
7) Αποτυχημένη Απόπειρα (Deflection – UNISA) – Τα μέτρα είναι τέτοια, αρκετές φορές αφανή, που οι απόπειρες παρείσφρησης, αποτυγχάνουν. Δηλαδή υπάρχει ΑΝΤΟΧΗ, στις απειλές.
8) Παρέκκλιση (Deviation – ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ) – Τα μέτρα σε ένα συνδυασμό των παραπάνω στοιχείων (4) και (6), επενεργούν στους πιθανούς δράστες, ωθώντας τους να ματαιώσουν την ενέργεια. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να στραφούν προς ίδιου περιεχομένου αλλά μη επαρκώς φρουρούμενους στόχους (softer targets). Το συγκεκριμένο στοιχείο, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό ασφαλείας. Εμφιλοχωρούν δομήσεις συνεργασιών και κατάρτιση Memoranda of Understanding.
9) Ανίχνευση– Αποκάλυψη (Detection – UNISA) – Τυχόν απόπειρας, παρείσφρησης, π.χ.διάρρηξη εξωτερικού φράκτη… Απαιτούνται συχνές επιθεωρήσεις ή επιτήρηση με τεχνολογικά μέσα. Ακόμη και με drones/ …Υψιπέτες επιτηρητές περιουσίας
10) Καθυστέρηση εισβολέα (Delay – UNISA) – Όταν η απόπειρα επιβεβαιωθεί (π.χ. από το control Room ή από Drone περιπολίας) και είναι η εισβολή σε εξέλιξη στην περιοχή των εξωτερικών μέτρων, να ξέρουμε ότι με βάση το σχεδιασμό των μέτρων, οι αποπειρούμενοι θα καθυστερηθούν από τα εμπόδια, που θα συναντήσουν μετά και προς το εσωτερικό, παρέχοντάς μας άνεση χρόνου αντίδρασης. Παράδειγμα : σε λιμάνι, αεροδρόμιο, κλπ.
11) Εκτίμηση (Assessment – UNISA) – Πριν κάθε αντίδραση ανταπόκρισης, πρέπει να υπάρξει εκτίμηση όσον αφορά στη φυσική ασφάλεια του προσωπικού μας, αλλά και του προσωπικού της δημόσιας δύναμης, που θα ενημερωθεί όταν καταφθάσει, για επέμβαση. Σημειώνεται ότι η συνεργασία με τη δημόσια δύναμη κτίζεται σιγά- σιγά.
12) Αντίδραση (Reaction – UNISA) – Θα γίνει από τη δημόσια δύναμη, που θα την κρατάμε συνεχώς ενήμερη και με ακρίβεια (διαρκής επικοινωνία).
13) Εντοπισμός (Location – UNISA) – Πρόκειται για την ακρίβεια περιγραφής του τόπου που βρίσκεται ο επιδρομέας ή οι επιδρομείς (ή και τα θυματοποιημένα πρόσωπα, σε περίπτωση έρευνας και διάσωσης). Τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται άμεσα στη δημόσια δύναμη. Η χρήση τεχνολογίας βοηθά στον εντοπισμό.
14) Έκπληξη (Surprise – UNISA) – Είναι ο αιφνιδιασμός των εισβολέων. Το στοιχείο αυτό πρέπει να αποτελεί προνόμιο της δύναμης ασφαλείας (δημόσιας δύναμης) που θα επέμβει και όχι των παρανόμων. Η βοήθεια σε πληροφορίες από το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, αποτελεί το κλειδί, της επιτυχούς έκβασης της προστασίας.
15) Έλεγχος (Control – UNISA) – Αποσκοπεί στον ασαλή περιορισμό των δραστών, στην αποκατάσταση της κανονικότητας που διαταράχθηκε και στη μη διακοπή των λειτουργιών.
16) Απορρόφηση ζημιών (Absorption of Losses –UNISA) – Πρέπει να κρατηθούν στο πιο χαμηλό επίπεδο. Οι απώλειες μπορεί να αποδώσουν πρόσθετη επιβάρυνση. Προβλέπονται σε σχετικό σχέδιο ως ALE (Annual Loss Expectancy / Ετήσιο Προσδόκιμο Απώλειας) με αριθμητικά οικονομικά στοιχεία και υποβολή προς έγκριση, σχετικού «budget» για την απ’ ευθείας, κάλυψη τέτοιων ζημιών.
17) Ανάκτηση Απωλειών (Recovery of Losses – UNISA) – Π.χ. επιστρέφεται ό,τι έχει διαρπαγεί. Μπορεί να επιτευχθεί και δικαστικά, αφού ταυτοποιηθούν οι δράστες σε σχέση με προηγουμένως, διαπραχθέντα εις βάρος της ίδιας επιχείρησης αδικήμστα.
18) Επανάληψη Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων / Επιχειρηματική Συνέχεια – (Resuming BusinessActivities – UNISA) – Σχετίζεται με την αντοχή και την Business Continuity. Πρόκειται για την επανάκτηση της «ισορροπίας»μετά το αποδιοργανωτικό περιστατικό ή την απόπειρα πλήγματος.
19) Αναφορά (Reporting – UNISA) – Σημαντικότατη αρχή. Με την αναφορά να επισημαίνονται με ακρίβεια, οι παράγοντες τρωτότητας, οι οποίοι οδήγησαν στο γεγονός, που απείλησε την ασφάλεια.
20) Επανόρθωση Αδυναμιών (Rectification of Weaknesses – UNISA) – Γίνεται με τη λήψη και την υλοποίηση σχετικών αποφάσεων, που θα βασιστούν στο Reporting.
21) Δόμηση Πλέγματος Πληροφοριών – (Intelligence Development – ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ).
22) Ανάπτυξη Συμμαχιών, συνασπισμός ασφαλείας – σύμπραξη ασφαλείας – (Alliances Development Security Confederacy – Security Hookup – ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ).
23) Δια βίου Μάθηση, των στελεχών ασφαλείας – (Lifelong learning – ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ).
Οι πρώτες δύο επιχειρησιακές «ΑΡΧΕΣ» : Φύλακος Φυλακική – (Guard’s Selfguarding) & Ασφάλεια Προσωπικού – (Personnel Security) συγκαταλέγονται στις κυριότερες για αυτό και αξίζουν μεγαλύτερη ανάλυση
Φύλακος Φυλακική
«Φυλακική» κατά τον Πλάτωνα (Βιβλία: Β,Γ,Δ της ¨Πολιτείας») ονομάζεται το σύστημα γνώσεων και εξελιγμένων πρακτικών, προστασίας αμυντικής αλλά και επιθετικής. Η «Επιθετική Προστασία», έχει την έννοια ότι δεν περιμένουμε την εμφάνιση του κινδύνου, αλλά τον αναζητούμε στις πηγές του, για να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Σε αυτές πρέπει να ανατρέχει ένας χρισμένος Φύλακας και ένας Ηγέτης, ώστε να αναδειχθούν σε επιδέξιους αμύντορες, στην αποτελεσματική προστασία, των δημιουργών και των δραστηριοτήτων τους ή του οίκου των, κατά την έκφραση του Ξενοφώντα, στον «Οικονομικό του».
Κοζάκοι και γνήσιοι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής (Ινδιάνοι) έχουν κάποιους κώδικες που διδάσκονται από γενιά σε γενιά, υπό τύπο μύησης. Δίπλα στη φωτιά, στο πλαίσιο της οικογένειας ή της ημιστρατιωτικής δημοκρατικής κοινότητας των Κοζάκων ή της οικογένειας ή και της κοινότητας του κάθε καταυλισμού των Ινδιάνων (Τσεγιέν, Τσερόκι, Σιού κ.α )…Οι ίδιες ή παρόμοιες προϋποθέσεις, παράγουν όμοια αποτελέσματα…και παρόμοια συμπεράσματα.
Έτσι ένα σημείο, (άρθρο θα το χαρακτηρίζαμε) του Κώδικα των Κοζάκων αλλά και των Ινδιάνων αναφέρει το ακόλουθο: «Δεν μπορείς να προστατεύσεις άλλες ζωές αν δεν μπορείς να προστατεύσεις ο ίδιος τον εαυτό σου». Σοβαρό κεφάλαιο για τους επαγγελματίες της ασφάλειας. Συγκροτείται από δέσμες λογικών αρχών, που συνθέτουν τα λεγόμενα στο SECURITY, «Tips on how not to become a victim». Και αφορούν τρόπους συμπεριφοράς, στις διάφορες εκφάνσεις και εκδηλώσεις της ζωής στην καθημερινότητα (σπίτι, εργασία, διαδρομές, ταξίδι, διακοπές, πλοίο, αεροπλάνο, εκδρομές, φοίτηση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, διασκέδαση, συναλλαγές, νοσηλευτικά ιδρύματα, συμβουλευτική και προστασία παιδιών, μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς και σταθερής τροχιάς, μετάβαση σε ξένη χώρα, διαμονή σε ξενοδοχεία, επίσκεψη σε χώρους υπεραγορών, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, θέατρα, χώρους διασκέδασης κ.α. ανάπτυξη κουλτούρας ασφαλείας σε λοιπά μέλη της οικογένειας αλλά και σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς… («Καθημερινολογία» IISBN 978-618-85239-9-9, Σπυρίδων Μ. Κυριακάκης – Αναστάσιος Γ. Γερασιμάτος – Χριστίνα Κ. Ζησιμοπούλου ή και «Πραξεολογία» σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο, φιλόσοφο, δημοσιολόγο , συγγραφέα και καθηγητή Raymond Aron/1905-1983). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανάπτυξη κουλτούρας ασφάλειας και προστασίας στο προσωπικό ενός Οργανισμού ή Εταιρείας. Την ανάγκη αυτή και ειδικά για την εμπιστευτικότητα και την αντιμετώπιση οικονομικής/βιομηχανικής κατασκοπίας, την επισήμανε η BECCA (Business Espionage Controls and Counter Measures Association) και ο Δρ. William JOHNSON, το 1986, .με τεχνικές και «Tips», που δημοσιεύονταν στο BECCA Newsletter (The Business Espionage Report).
Ασφάλεια Προσωπικού
Η ασφάλεια προσωπικού ή «Personnel Security», ασφάλεια Προσωπικού μπορεί να αποπνέει αρνητικότητα και συντηριτισμό και συνειρμικά να ατενίζει τον ορίζοντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθεριών και προσωπικών δεδομένων, των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ευγενή πρακτικήτης θετικής εντροπίας. Είναι είδος «Επιθετικής Προστασίας», που όπως αναφέραμε, έχει την έννοια ότι δεν περιμένουμε την εμφάνιση του κινδύνου, αλλά τον αναζητούμε στις πηγές του, για να τον προλάβουμε ή να προετοιμαστούμε κατάλληλα, σε περίπτωση εκδήλωσής του.
Εστιάζει στην μείωση των κινδύνων, που σχετίζονται με τις εσωτερικές απειλές («Inside Threats») με δόλο ή αμέλεια. Εσωτερική απειλή / Inside threat είναι: κάθε ανθρώπινη ενέργεια, που εκμεταλλεύεται τη νόμιμη πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία και στο περιβάλλον μιας Επιχείρησης ή Οργανισμού, με σκοπό να βλάψει οντότητες, περιουσιακά στοιχεία, φήμη, Η τήρησή της αρχής « Ασφάλεια Προσωπικού», είναι ισορροπιστική και πολύπλοκη στην εφαρμογή της. Σκοπεύει στην προστασία της προστατευόμενης οντότητας, από μη αξιόπιστο προσωπικό, το οποίο αφού προσληφθεί, μπορεί να δράσει καταστροφικά, για την επιχείρηση. Η συγκεκριμένη δράση, μπορεί να εκδηλωθεί, στο πλαίσιο δολιοφθοράς, ενεργών μέτρων Intelligence, προς όφελος ανταγωνιστή, εσωτερικών κλοπών, πληροφόρηση ληστών, που έχουν «εσωτερικό» συνεργό-πληροφοριοδότη ή με πράξεις απάτης και με ηλεκτρονικό υπολογιστή, διευκόλυνση κυβερνοεπιθέσεων κ.α.

Glowing ight bulb headed businessman with business sketch on concrete wall background. Creative idea concept
Οι τρεις βασικές κατηγορίες εσωτερικών απειλών για μια εταιρεία ή έναν οργανισμό, ενδέχεται να προέλθουν από :
- Όσους έχουν σχέση εργασίας με την επιχείρηση ή τον οργανισμό (παρελθόν, παρόν)
- Εργολάβους/ Αναδόχους
- Business partners
Επιπλέον τίθεται το σοβαρό θέμα, για το εάν οι συνεργάτες, έχουν και τηρούν και οι ίδιοι, ποιοτικούς ελέγχους στο δικό τους προσωπικό, στο στάδιο του προελέγχου αλλά και μετέπειτα, με υπενθυμίσεις και διαρκή συνεχιζόμενη εκπαίδευση εμπιστευτικότητας, του προσωπικού τους. Η αξία του προελέγχου της αφοσίωσης του προσλαμβανομένου προσωπικού, «ανάβλυσε» το πρώτον, στις ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από ιδιώτες (1947) με πρωτοπόρο τον John E REID (1910- 1982). Είναι γνωστά τα «4ήμερα σεμινάρια REID»/ «The Reid Technique of Investigative Interviewing and Advanced Interrogation Techniques» της «John Ε. REID & Associates» . Η επιτυχία πολλή μεγάλη. Διεθνείς Οργανισμοί οργάνωσαν σχετικές εκπαιδεύσεις για την τεχνική Reid…
Ακολούθησε η «Business Espionage Controls and Counter Measures Association» ( BECCA) του Δρα. William JOHNSON. Η διαφορά τους είναι ότι οι σπουδές στη BECCA απευθύνονται στο υπάρχον προσωπικό, κάθε επιχείρησης ή οργανισμού. Δημιουργήθηκε μία νέα ιδιότητα στην Private Security Industry, αυτή του CCO (Certified Confidentiality Officer).Η πιστοποιούμενη εκπαίδευση, αφορά στην αναγνώριση των ενεργών μέτρων και στον τύπο των διαφόρων « επιθέσεων πρόφασης» που υιοθετεί η οικονομική κατασκοπία αλλά και στην προστασία από κυβερνοεπιθέσεις… Τόσο η τεχνική REID όσο και οι εκπαιδεύσεις της BECCA, γίνονται με τον κλασικό τρόπο.
Όμως η πρωτοπορία ξεπήδησε από το Ισραήλ. Ειδικοί και Επιστήμονες. δημιούργησαν ένα λογισμικό, το οποίο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις πανανθρώπινες αξίες, την προστασία και τον σεβασμό, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και γενικά το πλαίσιο GDPR, λειτουργώντας όχι εναντίον του νόμου (contra legem), ούτε αντί του νόμου(neque pro lege) αλλά μέσα στο νόμο (sed intra legem ) και σύμφωνα με το νόμο (et secundum legem). Το συγκεκριμένο «εργαλείο» που εξυπηρετεί αποτελεσματικά την ασφάλειαα προσωπικού, αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε από την «Integrity Meter».
Η ασφάλεια προσωπικού, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας, ξεκινά από την «στρατολόγηση» του υποψηφίου εργαζόμενου και λίγο πριν από την ένταξη του στο δυναμικό της εταιρείας ή ενός οργανισμού. Πρόκειται για θεμελιακή ενέργεια καλής αρχικής διαδικασίας, προστασίας του προσωπικού, και μείωση κινδύνων ζημιάς ενός οργανισμού από τους εσωτερικούς κινδύνους. Αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει :
- Το ιστορικό του εργαζόμενου σε προηγούμενες εταιρείες, Έλεγχος συστατικών επιστολών με βάση το βιογραφικό του.
- Τεστ/ ερωτηματολόγιο στοιχείων αξιοπιστίας, ακεραιότητας
- Εντοπισμός βάση του παραπάνω τεστ και της προσωπικής συνέντευξης στοιχείων πιθανού ιστορικού παραβατικότητας ή και εγκληματικής συμπεριφοράς
- Το κατά πόσο είναι κατάλληλος ή ταιριάζει με το πόστο, τον ρόλο της επιδιωκόμενης θέσης και την «κουλτούρα» της Επιχείρησης ή του Οργανισμού.
Βάση των απαιτήσεων του τεστ, εντοπίζονται τα σημεία, εστίασης προσοχής και εκείνα που πρέπει να διευκρινιστούν. Τα αποτελέσματα θα υποκινήσουν ενέργειες όπως απόρριψη ή αποδοχή και πρόσληψη. Επιπλέον θα καθορίσουν, τη διαδικασία εκπαίδευσης αλλά και τη διαδικασία της αξιολόγησης των εργαζομένων, με μετρήσιμους δείκτες και εφεξής (για τον λόγο ότι οι συνθήκες στην ζωή, αλλάζουν- (νομοτέλεια). Η επισήμανση πρόδρομων συμπεριφορών, μπορεί να συντελέσει σε μεγάλο βαθμό, στην πρόληψη ή και στη μείωση του ρίσκου από εσωτερικές απειλές. Ταυτόχρονα με την πρόσληψη, γνωστοποιούνται στους νεοπροσληφθέντες, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες («expectations») της Επιχείρησης ή του Οργανισμού, όσον αφορά στην πολιτική ασφάλειας και την ενσυναίσθηση της ασφάλειας. Όμοια χαράσσεται και πλάνο διαχείρισης της νέας κατάστασης, που θα δημιουργηθεί μετά την οριστική αναχώρηση του εργαζομένου, από τη θέση του.
Αν η αρχή «Personnel Security» είχε αναπτυχθεί πιο πριν σε Θυματοποιημές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς θα είχαν αποφευχθεί γεγονότα όπως το παρακάτω: ΙΕΠΥΑ σε χώρα Χερσονήσου του Αίμου (Αιμαϊκή ή Βαλκανική Χερσόνησος), γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη. Οι εντυπωσιακές στολές, η έξυπνη διαφήμιση, οι γνώσεις, «το λέγειν», η προσέλκυση λίγων αλλά επιφανών πελατών, καθώς η ευλαβική τήρηση των πέντε (OUT) του Jim Meisenheimer (Ιλλινόϊς), για την επιχειρηματική επιβίωση, σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού (Outbid, Out Distance, Out Last, Out Fox, Out of Step/(«ORGANON» ‘‘Το Σύνταγμα’’ της Private Security Industry , ISBN 978-618-85239-8-2 εδάφιο 28 σελ. 88) επέδρασσαν σε υψηλό βαθμό, στο εν δυνάμει πελατειακό κοινό. Η ζήτηση προστασίας αυξήθηκε γρήγορα και κατακόρυφα. Για ένα διάστημα η συγκεκριμένη ΙΕΠΥΑ, δεν μπορούσε να διαχειριστεί με επάρκεια το ζήτημα των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών για προσωπικό πρώτης γραμμής, αφού ως γνωστόν η παροχή των ιδιωτικών υπηρεσιών προστασίας, στηρίζεται στην ένταση εργασίας. Οι διατυπώσεις πρόσληψης παραμερίστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Παρουσιάζονται δύο οδηγοί για να καλύψουν αιτούμενες από τη ΙΕΠΥΑ θέσεις οδηγών περιπολικών φύλαξης σε απομακρυσμένους οικισμούς, με υπερπολυτελείς βίλες ευπορών.
Την επομένη ημέρα, της ανάληψης των καθηκόντων τους και σε ώρες χωρίς μεγάλη διαφορά, οι οδηγοί τηλεφωνούν στο Κέντρο επικοινωνιών της ΙΕΠΥΑ. Οι κλήσεις έγιναν από εξωτερικά δημόσια σταθερά καρτοτηλέφωνα. Και οι δύο οδηγοί, ανακοίνωσαν ότι είχαν σοβαρά ατυχήματα και μετα βίας διασώθηκαν, οι ίδιοι. Τα δύο περιπολικά βρέθηκαν ολοσχερώς καταστραμμένα. Οι οδηγοί άφαντοι. Τα στοιχεία των οδηγών αποδείχτηκαν ψευδή. Επρόκειτο για δολιοφθορά. Η δολιοφθορά είναι δυναμικό μέσο της βιομηχανικής/εμπορικής/ οικονομικής κατασκοπίας. Η βιασύνη, είχε αποτρέψει την τήρηση διαδικασιών. Επήλθε οικονομική ζημιά και προσωρινή διακοπή της συνέχειας τήρησης του συγκεκριμένου συμβολαίου. Υπήρξε όμως και ευρύτερη επίπτωση από το σχετικό «κους-κους». Το τελευταίο πήρε μεγάλες διαστάσεις στη Χώρα, με καταστάλαγμα τη φυσική διερώτηση “Εσείς οι τόσο ειδικοί της ασφάλειας την «πάθατε». Άρα μπορούμε να σας εμπιστευτούμε πάλι ;”
To αποτέλεσμα ήταν το 39% των πελατών, δεν ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους, με τη συγκεκριμένη ΙΕΠΥΑ.
Το νόμιμο και ευγενικό «individual screening, υποψηφίου για θέση εργασίας», εξασφαλίζει πρόσωπα και επιχειρήσεις και αποτρέπει ευγενικά κάθε κακόβουλο.