12ο Συνέδριο Security Project 2025 – Εκεί που η Ασφάλεια έγινε 360 Εμπειρία!
Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η ασφάλεια αποκτά νέο νόημα — και το Security Project 2025 το απέδειξε. Με εντυπωσιακή συμμετοχή και περιεχόμενο υψηλών προδιαγραφών, το Security Project 2025 επιβεβαίωσε τον τίτλο του ως το μοναδικό συνέδριο και το σημείο αναφοράς στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στη φυσική ασφάλεια. Επαγγελματίες, ειδικοί και φορείς συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να παρουσιάσουν τεχνολογίες και να χαράξουν τις εξελίξεις του κλάδου.
Ρεπορτάζ: Νέστωρας Πεχλιβανίδης
Για άλλη μία χρονιά, το μοναδικό στον χώρο, Συνέδριο Ασφάλειας, Security Project, που κάθε Μάρτιο διοργανώνουν οι εκδόσεις Smart Press και η ομάδα των περιοδικών Security Manager και IT Security Pro και εστιάζει αποκλειστικά στο θέμα της φυσικής ασφάλειας, φιλοξενήθηκε στις 14 Μαρτίου στις υπέροχες αίθουσες του κλασσικού ξενοδοχείου Divani Caravel στην Αθήνα.
Αυτή τη φορά το Security Project συνδυάστηκε με την 1η διοργάνωση του συνεδρίου Fire & Safety Forum που εστίασε το περιεχόμενο του στον κρίσιμο τομέα της Πυρασφάλειας και την Προστασία στου χώρους εργασίας καλύπτοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο ολιστικά τα ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνων και προσφέροντας μια απόλυτη εμπειρία ενημέρωσης και δικτύωσης στον τομέα Security and Fire Safety
Από νωρίς το πρωί οι αίθουσες και ο εκθεσιακός χώρος δίπλα σε αυτές, ήταν γεμάτοι από ενθουσιώδεις συνέδρους και εκθέτες που ανέμεναν την έναρξη του συνεδρίου το οποίο εντέλει ξεκίνησε λίγο πριν τις 10.
Αν και μετά από τόσες διοργανώσεις η επιτυχία του συνεδρίου είναι δεδομένη, καθότι πλέον έχει καταστεί ετήσιος σταθμός και θεσμική έκφραση στον τομέα της ασφάλειας, ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι, χωρίς ίχνος αλαζονείας να αναγνωρίσουμε την πολύ μεγάλη προσέλευση των συνέδρων οι οποίοι και φέτος, όπως κάθε χρόνο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Smart Press και τίμησαν το 12ο Security Project με την παρουσία τους, τις γνώσεις τους, τα οράματά τους και την εμπειρία τους. Έφεραν μαζί τους ακόμα και την θετική τους διάθεση, κάτι που όλοι οι παρόντες μπορούσαν να νιώσουν καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου και παρά την μεγάλη του διάρκεια, ήταν διάχυτα τα χαμόγελα και η επιθυμία για επικοινωνία.
Το 12ο κατά σειρά συνέδριο προσέγγισε σφαιρικά τον τομέα της ασφάλειας αναδεικνύοντας τις σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης κινδύνων, επεσήμανε τον πολυμορφικό ρόλο της ηγεσίας εστιάζοντας στον επαγγελματισμό που πρέπει να διακατέχει τις ομάδες ασφαλείας. Προς τούτο, οι περισσότεροι ομιλητές τόνισαν την αξία της εκπαίδευσης. Φυσικά αναγνωρίστηκε απ’ όλους και με εμφατικό τρόπο τονίστηκε η αξία της σύγχρονης τεχνολογίας η οποία όμως αναδεικνύεται χρήσιμη και αποδοτική μόνο στα χέρια κατάλληλων χειριστών, κάτι που συνάδει απόλυτα και με την κεντρική ιδέα του συνεδρίου Ασφάλεια 360ο, Η τεχνολογία θωρακίζει, ο άνθρωπος καθοδηγεί.
Με όραμα μία ασφαλής κοινωνία εντός ενός βιώσιμου περιβάλλοντος και τη συμβολή στην δημιουργία μιας κουλτούρας ασφάλειας, το ετήσιο συνέδριο Security Project αποτελεί κάθε χρόνο σημείο συνάντησης ειδικών και επαγγελματιών του κλάδου, επιστημόνων και θεσμικών φορέων με απώτερο σκοπό την εμβάθυνση και διάδοση τη γνώσης.
Η Smart Press με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο Ελληνικό και Κυπριακό κοινό των επαγγελματιών του χώρου θα συνεχίσει τη διαχρονική προσπάθεια να αναδεικνύει την αξία της ασφάλειας και να τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων αναλαμβάνοντας το δικό της μερίδιο.
Βλάσης Αμανατίδης, Αρχισυντάκτης Security Manager
Την αυλαία του 12ου Security Project άνοιξε ο Αρχισυντάκτης των περιοδικών Security Manager και IT Security Pro, Βλάσης Αμανατίδης. Καλωσόρισε τους σύνεδρους και δικαίως χαρακτήρισε το ετήσιο Security Project ως θεσμική πλέον έκφραση και εκδήλωση του τομέα ασφάλειας στη χώρα μας, αποτελώντας ένα μοναδικό γεγονός με πανελλήνια εμβέλεια. Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφέρει τους στόχους του φετινού συνεδρίου που είναι η αποτύπωση της αξίας της ασφάλειας με πυλώνες τη δημιουργικότητα, τις σύγχρονες και βέλτιστες πρακτικές, τον επαγγελματισμό, την καινοτομία, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και πολλά άλλα που συνθέτουν την πολυμορφική έννοια της ασφάλειας και ταυτόχρονα μετουσιώνονται στην κεντρική ιδέα του 12ου συνεδρίου: Ασφάλεια 360ο, Η τεχνολογία θωρακίζει, ο άνθρωπος καθοδηγεί.
Ταξίαρχος Κλεωνίκη Χατζηπαντελή, Εκπρόσωπος Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας – Διευθύντρια Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Ταξίαρχος και νέα Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας Α.Ε.Α, Κλεωνίκη Χατζηπαντελή, η οποία αφού μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημητρίου Μάλλιου, υπενθύμισε σε όλους την αποστολή του σώματος συνοψίζοντάς την σε μία φράση: παροχή ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες και την διαφύλαξη της περιουσίας τους. Αυτό επιτυγχάνεται αντιμετωπίζοντας το κοινό αλλά και οργανωμένο έγκλημα και τις νέες μορφές παραβατικότητας που γεννιούνται συν τω χρόνω. Τόνισε τις νέες προκλήσεις που έχει φέρει το παγκοσμιοποιημένο, πλέον, περιβάλλον δράσης των εγκληματιών ως συνέπεια της μετακίνησης εμπορευμάτων και ανθρώπων σε έναν κόσμο που ψηφιοποιείται ραγδαία. Τέλος, πολύ σημαντική ήταν και η αναφορά της στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΙΕΠΥΑ και την ΕΛ.ΑΣ.
Νικόλαος Λαλαζήσης, Πρόεδρος Δ.Σ ASIS Aegean Chapter, The Man Behind the Shield
Σε ένα πλαίσιο σύγκρισης προτίμησε να τοποθετήσει ο κύριος Νικόλαος Λαλαζήσης το φετινό και το 11ο συνέδριο, όπου είχαν εκφραστεί ανησυχίες και φόβοι για την σταδιακή απομείωση του ανθρώπινου ρόλου στον χώρο της ασφάλειας, ως συνέπεια του ψηφιακού μετασχηματισμού. Εντέλει κατέληξε, κινούμενος λεκτικά γύρω από την κεντρική ιδέα του συνεδρίου, πως ο άνθρωπος δεν έχασε επουδενί τον ρόλο του, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να καθοδηγεί. Μια θεώρηση ωστόσο κατά τον ίδιο που δεν απορρίπτει την αναγκαιότητα της τεχνολογίας.
Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος, Δικηγόρος, Επ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Philips University, Μέλος ΔΣ Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος
Στη συνέχεια, ο αξιότιμος δικηγόρος και Επ. καθηγητής Φώτιος Σπυρόπουλος, αφού έπλεξε το εγκώμιο του συνεδρίου, το χαρακτήρισε και αυτός με τη σειρά του ως ετήσιο σταθμό και μοναδικό event στον τομέα της ασφάλειας πανελλαδικά. Τόνισε την αναγκαιότητα του συνεδρίου, δίνοντας του μία επιπλέον διάσταση, καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης επαγγελματιών, επιστημόνων και θεσμικών φορέων. Για τον ίδιο, ασφάλεια είναι η ανάπτυξη και καλλιέργεια μιας κουλτούρας επαγρύπνησης, ευθύνης και ευρύτερης συνεργασίας και όχι μόνο ηλεκτρονικά συστήματα και σύγχρονες τεχνολογίες.
Νίκος Πιπέρογλου, Σύμβουλος Ασφάλειας, Πρόεδρος Δ.Σ Πανελληνίου Συλλόγου Συνοδών Ασφαλείας (Πα.Συ.Πα), Η σπουδαιότητα εκπαίδευσης υψηλών προσώπων (VIP)
Κλείνοντας τις εναρκτήριες ομιλίες, ο Νίκος Πιπέρογλου, αναφέρθηκε σχολαστικά στην αξία της εκπαίδευσης των συνοδών ασφαλείας VIP. Ομολογουμένως ενδιαφέρουσα ήταν η θέση του, πως εξίσου σημαντική είναι βέβαια και η συμμετοχή των ίδιων των VIP σε κάποιες έστω ανάλογες εκπαιδεύσεις – εκκενώσεις, διαφυγή- ώστε να είναι εφικτή η συνεργασία του τελευταίου με την ομάδα ασφαλείας. Με απογοήτευση, αλλά προς τιμήν του, τόνισε πως οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν επενδύουν στην ομάδα ασφάλειας τους και όποιος υπάλληλος επιθυμεί να εκπαιδευτεί και να εξελιχτεί, θα επιβαρυνθεί αποκλειστικά ο ίδιος με τα έξοδα. Το μεγάλο του παράπονο ήταν όμως, πως εντέλει αυτοί που αποφασίζουν να εκπαιδευτούν περαιτέρω, καταλήγουν στο εξωτερικό για σεμινάρια, καθώς εν έτη 2025, στην Ελλάδα δεν έχουμε πιστοποιημένα σχολεία ασφάλειας.
Βλάσης Αμανατίδης – Αρχισυντάκτης, Security Manager
Σπυρίδων Κυριακάκης – Συγγραφέας, CCO, CCI, Senior Security Advisor
Στη συνέχεια και αμέσως μετά την λήξη των χαιρετισμών, ο αρχισυντάκτης των Security Manager και IT Security Pro, Βλάσης Αμανατίδη, με μεγάλη χαρά αλλά και αίσθημα ευθύνης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της 1ης Πανελλαδικής Έρευνας για την Ασφάλεια στις Ελληνικές Επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία διαχρονική επιθυμία των εκδόσεων και της συντακτικής ομάδας που φέτος, μετά από 20 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού, μετουσιώθηκε σε πράξη.
Στον σχολιασμό της έρευνας, τον αρχισυντάκτη μας συνόδευσε ο αξιότιμος κύριος Σπυρίδων Κυριακάκης, συγγραφέας και σύμβουλος ασφάλειας όπου μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη μετάβασης σε ένα μοντέλο ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων και κρίσιμων υποδομών με πυλώνα το Security & Safety και τις σύγχρονες τεχνολογίες καθώς και στην ανάγκη αναθεώρησης των προτύπων ISO για τους παρόχους υπηρεσιών ασφαλείας.
1η Ενότητα Συνεδρίου
Ευστράτιος Ματακούλιας – Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Δυτικής Αττικής, Ελληνική Αστυνομία
Την 1η ενότητα του 12ου Συνεδρίου άνοιξε ο Ευστράτιος Ματακούλιας – Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Δυτικής Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρουσίασε την δομή της διεύθυνσης της οποία ο ίδιος αποτελεί κεφαλή ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην τεράστια γεωγραφική αρμοδιότητά της. Μία περιοχή με πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα –αστικά, βιομηχανικά, κρίσιμων εγκαταστάσεων- αλλά και ποικιλία ετερογενών πληθυσμιακών ομάδων και ως εκ τούτου με αρκετές προκλήσεις
Ο ομιλητής εμβάθυνε σημαντικά στις προκλήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης πολλών και καθημερινών προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στη Δυτική Αττική, προτείνοντας συγκεκριμένα λύσεις αντιμετώπισης.
Χρύσα Καλτσώνη, MSc, MBA Executive – Κοινωνική Εγκληματολόγος – Εγκληματολογική Ψυχολόγος, Εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων των ενόπλων δυνάμεων, Καθηγήτρια στην Αστυνομική Ακαδημία.
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, στην οποία φάνηκε η ευθυγράμμιση της επιστήμης αλλά και των πρακτικών βιωμάτων, η κοινωνική εγκληματολόγος και καθηγήτρια της Αστυνομικής Ακαδημίας Χρύσα Καλτσώνη, ανέδειξε την αξία της συνεργασίας των επιστημόνων με τις δημόσιες δυνάμεις ασφαλείας με σκοπό την διάδοση και τον εμπλουτισμό της γνώσης στον τομέα της ασφάλειας. Μίλησε για τις σύγχρονες μορφές υβριδικών απειλών και ψηφιακού εγκλήματος όπως η προπαγάνδα και τα γνωστά σε όλους deep fakes. Ως κίνητρα, αν και αυτά ποικίλουν, κυριαρχούν οι διαχρονικές αδυναμίες των ανθρώπων, ήτοι χρήμα, εξουσία, εκδίκηση, χειραγώγηση. Σε μια εγκληματολογική προσέγγιση, παρουσίασε και το προφίλ των δραστών δίνοντάς μας ένα πλαίσιο αντίληψης και κατανόησης των εγκληματιών. Κατέληξε τονίζοντας πως το σημαντικότερο εργαλείο αντιμετώπισης των κυβερνοεγκληματιών είναι η εκπαίδευση.
Νίκος Μπαρμπίας, Διευθύνων Σύμβουλος, G4S Greece
Στην δική του εισήγηση, ο Νίκος Μπαρμπίας, Διευθύνων Σύμβουλος της G4S Greece, ανέδειξε έναν σημαντικό κρίκο της κορυφαίας και διεθνούς εμβέλειας εταιρείας ασφαλείας που ηγείται στην Ελλάδα, που βάζει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο. Αφού παρουσίασε εν τάχει την G4S και τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει ανά τον κόσμο και την Ελλάδα, αναφέρθηκε σε μία ομολογουμένως ενδιαφέρουσα προσέγγιση την οποία ο ίδιος κατονόμασε ως κουλτούρα της ασφάλειας και της φροντίδας εντός ενός εταιρικού οργανισμού όπως η G4S Greece. Άλλωστε είναι οι πλέον κατάλληλοι για να μιλήσουν για τον τρόπο που εκείνοι ενσωμάτωσαν την κουλτούρα αυτή στην δομή της εταιρείας αξιοποιώντας φυσικά και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.
Δρ. Ευαγγελία Μαρίτσα, Εκπαιδεύτρια Στελεχών Άμυνας & Ασφάλειας/ΥΠΕΘΑ & ΥΠΡΟΠΟ – Κύριο Διδακτικό Προσωπικό/ΕΚΔΔΑ
Στην πραγματικά υψηλού επιστημονικού επιπέδου ομιλία της, η Ευαγγελία Μαρίτσα, εκπαιδεύτρια στελεχών Άμυνας και Ασφάλειας του Υπ. Εθνικής Άμυνας και Υπ. Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στην σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην διαλειτουργικότητα των συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πόσο σημαντικό είναι ο άνθρωπος και δη οι ηγέτες να προσαρμοστούν στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα την τελευταία δεκαετία ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και της διάδοσης της ΤΝ. Προς επίρρωση των παραπάνω επεσήμανε πως η διάρκεια ζωής των εταιρειών σήμερα είναι πολύ μικρότερη απ’ τι ήταν πριν 40 ή 50 χρόνια, με τάση περαιτέρω μείωσης, κάτι που αυτομάτως σημαίνει αναγέννηση νέων εταιρειών, ανάδειξη νέων προκλήσεων και όρων ασφαλείας και ως εκ τούτου, νέων λύσεων. Οι ραγδαίες εξελίξεις, απαιτούν γρήγορες προσαρμογές.
Δημήτριος Μερτσιωτάκης, Security Consultant & CPO, Η Ηγεσία της Συνοδευτικής Ομάδας Ασφαλείας (Σ.Ο.Α.)
Παρών για τρίτη συνεχή χρονιά ο σύμβουλος ασφαλείας, Δημήτριος Μερτσιωτάκης, με δύο καθηλωτικά βίντεο από την εκπληκτική ταινία δράσης, Der Baader Meinhof Komplex του 2008, και μία πυκνή παρουσίαση, προσπάθησε να αναδείξει τις συνέπειες της αδιαφορίας, της αμέλειας, της απαξίωσης, της έλλειψης οργάνωσης και ουσιαστικά, της έλλειψης ηγεσίας σε μια Ομάδα Ασφαλείας. Ως πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του φυλασσόμενου προσώπου, ο ηγέτης της ΣΟΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αναλαμβάνει έναν ρόλο πολυμορφικό, καθώς πρέπει να εφαρμόσει πρωτόκολλα ασφαλείας, πρέπει να είναι πρώτος στα δύσκολα, να διοικεί και να ηγείται ταυτόχρονα, πρέπει να έχει αξιολογηθεί, να έχει γνώση εμπλοκής όπλων. Τόνισε πως η ηγεσία είναι υπεύθυνη για την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ΣΟΑ και φυλασσόμενου προσώπου αλλά και για την διαφύλαξη της υγείας της ομάδας.
Νικόλας Χατζοβουλος, International Security-Health & Safety Consultant
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Νικόλαος Χατζόβουλος, International Health and Safety Consultant, ο οποίος, με αφορμή το βιβλίο που πρόσφατα συνέγραψε (Περιβάλλον Αφάλειας και Σύνδρομο Burn Out) ανέπτυξε το ζήτημα του Burn Out. Πρόκειται ουσιαστικά για μία κατάσταση σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής κόπωσης που δοκιμάζει την επαγγελματική απόδοση ενός ατόμου που εργάζεται στην ασφάλεια –και όχι μόνο- ενώ έχει και τεράστιο δημόσιο κόστος που αγγίζει τα 300 δις $. Μας παρουσίασε πλήρως την εικόνα του σοβαρού αυτού συνδρόμου, αναλύοντας τα στάδια που οδηγούν στο Burn Out αλλά και τις προϋποθέσεις δημιουργίας του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τα συμπτώματά που εμφανίζουν οι πάσχοντες.
Έρη Ιωαννίδου, Δικαστική ψυχολόγος & Personal coach, Επιστημονική συνεργάτης Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος, Διδάσκουσα στο Hellenic American University
Στην έβδομη κατά σειρά ομιλία της 1ης ενότητας του συνεδρίου, η Έρη Ιωαννίδου, Δικαστική Ψυχολόγος και Personal Coach, αναφέρθηκε στην διαχείριση ψυχικά πασχόντων και ανθρώπων σε κρίση. Εν τάχει μεν, αλλά διεξοδικά δε, εξήγησε τις έννοιες της κρίσης και της ψυχικής διαταραχής. Ωστόσο, αυτό που τόνισε είναι πως οι ίδιες στρατηγικές και λύσεις δεν αποδίδουν σε όλες τις καταστάσεις και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την συλλογή εμπειριών και να δημιουργήσουμε πρωτόκολλα. Αν και ακούστηκε και από προηγούμενους ομιλητές, τόνισε και η ίδια την σημασία της εκπαίδευσης του προσωπικού ασφαλείας σε τεχνικές αποκλιμάκωσης και σενάρια προσομοίωσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.
Χριστίνα Αλεξανδροπούλου, ISRM Chapter Chair, Security & Market Safety, Cluster Manager, Philip Morris International
Σε μία εποχή που η αναθεώρηση των προσεγγίσεων σχετικά με τα κριτήρια επιλογής και διαχείρισης προσωπικού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, η Χριστίνα Αλεξανδροπούλου, μας μίλησε για την αναγκαιότητα ποικιλομορφίας στην ασφάλεια και ορθά τόνισε πως έχουμε όλοι οι άνθρωποι χρέος και μερίδιο ευθύνης ανεξαρτήτως φύλου. Ισχυρίστηκε, πως παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ισότητα φύλων, σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες εξακολουθούν να δέχονται διακρίσεις σε όλα τα σημεία της γης. Αναφέρθηκε στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα της ασφάλειας ενώ έδωσε μία διαφορετική διάσταση στην έννοια, παρουσιάζοντάς την πολύ εύστοχα και ως ατομική ελευθερία.
Ελπίδα Δάλα, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Στέλεχος Ασφάλειας και Προστασίας
Η δικηγόρος Ελπίδα Δάλα, εξέφρασε τη θέση πως η ασφαλέστερη προστασία είναι η κινητοποίηση του προστατευόμενου. Πατώντας σε αυτόν συλλογισμό και με αφετηρία το δομικό στοιχείο της αλτρουιστικού τάσης του ανθρώπου για προστασία και ασφάλεια του συμπολίτη του(φιλαλληλία), μπορεί να δομηθεί η ανάπτυξη της πρόληψης ως πεμπτουσία του private security υποβοηθώντας ταυτόχρονα την δημόσια δύναμη. Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, αν φτάσουμε στην καταστολή έχουμε χάσει την ουσία.
Νικόλαος Κοροβέσης & Μαρία Τσαντέ, SECURITY GUARD DOGS
Λίγο πριν το μεσημεριανό διάλειμμα, και ίσως ακριβώς την στιγμή που οι σύνεδροι χρειάζονταν κάτι να τους συνεπάρει από την ενδεχόμενη κόπωση, ο κύριος Νικόλαος Κοροβέσης, Chief Operating Officer της Security Guard Dogs με τον υπέροχο και εκπαιδευμένο σκύλο ανίχνευσης, Χανκ, έκλεψαν την παράσταση με μία πραγματική σύντομη επίδειξη ανεύρεσης κάποιας απαγορευμένης ουσίας. Σύμφωνα με τον χειριστή, οι σκύλοι αποτελούν μοναδική γραμμή άμυνας σε κάθε απειλή καθώς δρουν αποτρεπτικά ενώ έχουν την απίστευτη ικανότητα ανίχνευσης και πρόδρομων ουσιών όπως η νιτρική αμμωνία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το νιτρομεθάνιο. Προηγήθηκε η ομιλία της Μαρίας Τσαντέ που ανέδειξε την αξία των υπηρεσιών Κ9.
2η Ενότητα
Η 2η ενότητα που συντόνισε ο Δημοσιογράφος Χρήστος Κοτσακάς εστίασε στα Σύγχρονα Έργα και Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Ασφάλειας με Προηγμένα Τεχνολογικά Εργαλεία
Λεωνίδας Πεταυράκης, Product Manager της ESA Security Solutions
Με την ομιλία του Λεωνίδα Πεταυρακη, Product Manager της ESA Security Solutions, ξεκίνησε η δεύτερη ενότητα του 12ου συνεδρίου, εισάγοντάς μας, σε μια τελείως διαφορετική θεματολογία. Στη σύντομη εισαγωγή του παρουσίασε την αμιγώς ελληνική εταιρεία ασφάλειας στην οποία εργάζεται, ενώ ανέφερε και την ειδίκευσή της σε λύσεις που καλύπτουν σύγχρονες απαιτητικές ανάγκες. Ισχυρίστηκε πως η ΤΝ είναι τεχνολογία του παρόντος που αυξάνει ήδη την αξιοπιστία των συστημάτων ασφάλειας και προς τούτο, παρουσίασε ένα case study στο οποίο η ΤΝ και τα behavioral analytics διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην διατήρηση της ασφάλειας ενός πρατηρίου βενζίνης.
Βασίλης Βόνγκος, Solutions Design Engineer-DC / Security Systems, SPACE HELLAS
Με το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας που αποτελείται από τους προμηθευτές, τις αποθήκες, τους διανομείς και τους τελικούς παραλήπτες, ασχολήθηκε ο Βασίλης Βόνγκος, Solution Desing Engineer, στην Space Hellas. Εστιάστηκε κυρίως στο logistics κομμάτι (αποθήκευση-διανομή) της αλυσίδας και τις καινοτομίες που έχει φέρει η ΤΝ στη βελτιστοποίηση διαδικασιών προστασίας. Ανέφερε διεξοδικά τις σύγχρονες ανάγκες και αυξημένες προκλήσεις των logistics ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του κλάδου προτείνοντας απαντήσεις και λύσεις που αξιοποιούν όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία .
Γιώργος Σκούρας, Εξειδικευμένος Σύμβουλος Τεχνολογιών ΤΝ
Ο Γιώργος Σκούρας επικεντρώθηκε στη στρατηγική υιοθέτησης της ΤΝ στα σύγχρονα κέντρα ελέγχου, θέτοντας ως βάση την ενοποίηση της πληροφορίας με την ενσωμάτωση διαφόρων πηγών πληροφορίας και δεδομένων. Στόχος είναι η συγκέντρωση, ανάλυση και συσχετισμός της πληροφορίας, και εντέλει, σύμφωνα με τον ίδιο, η οπτικοποίησή της τελευταίας από εκπαιδευμένους χειριστές ώστε αυτοί να οδηγηθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες αν προκύπτουν. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στην προσθήκη επεξεργαστών στις κάμερες ασφαλείας που τις καθιστούν πολυαισθητήρες ενώ υποστήριξε πως δεν είναι όλα τα κέντρα ελέγχου ίδια αλλά θα έπρεπε να προσαρμόζονται κατάλληλα στις ανάγκες που πρόκειται να εξυπηρετήσουν και τις πληροφορίες που θα διαχειριστούν.
Άλκης Ζαμπετάκης, Product Manager IP Surveillance, CPI
Ο Άλκης Ζαμπετάκης, Product Manager IP Surveillance στην CPI, αναφέρθηκε στην αρχή στην ιστορία της CPI και τις δυνατές συνεργασίες που έχει αναπτύξει στο τομέα της βιντεοεπιτήρησης με την ομπρέλα της CANON Group και τους κατασκευαστές VMS software (Milestone), video analytics (Briefcam), IP καμερών (AXIS). Ίσως το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, ήταν η είδηση που μας έφερε για το νέο chip της Axis, το ARTPEC-9 που λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο του 2025 και αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση που θα αξιοποιεί την νέα κωδικοποίηση συμπίεσης βίντεο που δημιούργησε η Alliance για την Open Media (AoM), AV1. Μετά την αποτυχία του H.265 οι μεγαλύτεροι οργανισμοί του κόσμου συμμάχησαν για μια νέα εποχή συμπίεσης βίντεο αποδεχόμενοι την AV1 κωδικοποίηση η οποία θα είναι συμβατή με όλους τους browsers, τα λειτουργικά συστήματα αλλά και τις mobile πλατφόρμες iOS και Android ενώ τέλος, σύμφωνα πάντα με τον κύριο Ζαμπετάκη, θα καθορίσει το μέλλον του streaming. Αναμένουμε.
Γιώργος Σταυριανός, Φυσικός Αναλυτής Συστημάτων, CEO, ORBIT SYSTEMS
Το ιδιαίτερα φλέγον σήμερα, ζήτημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας επέλεξε να αναπτύξει ο αξιότιμος κύριος Γιώργος Σταυριανός, CEO αλλά και ιδρυτής της ORBIT SYSTEMS, εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρονικών και λογισμικών εφαρμογών που καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες και απαιτήσεις, με εμπειρία μεγαλύτερη των 40 ετών. Ανέπτυξε το σκεπτικό του για την ομαλή μετάβαση των εταιριών του κλάδου ασφάλειας στη νέα πραγματικότητα ενώ ανέφερε και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεών που απορρέουν από το νόμο 4808/21. Απ’ τα λεγόμενα του φάνηκε πόσο δύσκολο θα είναι, στην αρχή τουλάχιστον, να παραμείνει μία επιχείρηση σύννομη με τις απαιτήσεις του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ καθώς ο κάθε επιχειρηματίας θα είναι δέσμιος μιας απαιτητικής γραφειοκρατικής διαδικασίας. Τέλος παρουσίασε την εφαρμογή InTime+, δημιουργία της ORBIT SYSTEMS χαρακτηρίζοντάς την ως χρήσιμο εργαλείο ωρομέτρησης προσωπικού σε σύνδεση με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και κατ’ επέκταση με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Dariusz Grudzień, Sales Director CEE, LiveU
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Πολωνός, κύριος Dariusz Grudzień, Sales Director CEE της LiveU , αμερικανική εταιρεία καινοτόμων λύσεων για τη πολιτική προστασία που έχει ως πυρήνα το LRT™ (LiveU Reliable Transport). Πρόκειται για πρωτόκολλο μετάδοσης βίντεο και ήχου που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία από τη LiveU. Υποστηρίζει μετάδοση βίντεο και ήχου με πολύ μικρή καθυστέρηση και υψηλή ανθεκτικότητα ενώ εξαρχής δημιουργήθηκε για να προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες των δικτύων 4G/5G, καθώς και των πιο παραδοσιακών ασύρματων και ενσύρματων δικτύων. Σύμφωνα με τον Dariusz Grudzień το πρωτόκολλο προσαρμόζει τη ροή βίντεο στο διαθέσιμο δικτυακό εύρος ζώνης όπως επίσης και την ροή βίντεο, διασφαλίζοντας ότι τα πακέτα του τελευταίου θα φτάσουν χωρίς διακοπές και ακέραια στον παραλήπτη.
Δημήτρης Γεωργίου ΜSc CPFA CPSP CISSP – Chief Security Officer-Partner, Δικαστικός Πραγματογνώμων, Alphabit Cybersecurity
Ο Δημήτρης Γεωργίου ανέδειξε την αξία του digital forensics πουαφορά τη διαδικασία συλλογής, ανάλυσης και διατήρησης ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων. Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, οι πληροφορίες που συλλέγονται από ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης και ελέγχου παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ποινικές έρευνες, εταιρικές διαμάχες και διαδικασίες συμμόρφωσης. Η ακρίβεια και η αξιοπιστία της ανάλυσης αυτών των στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή δικαστική διαδικασία. Κατά τον ίδιο, βασική αρχή των digital forensics είναι να μπορεί και έτερος πραγματογνώμονας να καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα ενώ έκλεισε ισχυριζόμενος πως η ΤΝ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει για να αυξήσει την αξιοπιστία της.
3η ενότητα
Νάντια Λιάπη, Group CIO Group Director GRC & SOC Services, SPACE HELLAS
Αλλάζοντας εκ νέου την ατζέντα και φεύγοντας από τα αμιγώς τεχνολογικά ζητήματα, η τρίτη και τελευταία ενότητα ξεκίνησε με τη ομιλία της κυρίας Νάντιας Λιάπη η οποία με ένα case study που μας παρουσίασε τόνισε της συνέπειες της κοινωνικής μηχανικής θυμίζοντάς μας ένα περιστατικό που κόστισε σε μια εταιρία εκατομμύρια ευρώ, αγωγές από πελάτες και ανεπανόρθωτη ζημιά στην φήμη της. Ανέφερε τα στάδια της κοινωνικής μηχανικής που φυσικά πρόκειται για 5 συγκεκριμένες τακτικές των δραστών ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους τρόπους αντιμετώπισης.
Λίνα Δικαιάκου, Δ.Μ.Ε. – Δικηγόρος-Νόμικη Σύμβουλος με ειδίκευση στις δημόσιες πολιτικές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο
Κλείνοντας τις εργασίες του 12ου Security Project η κυρία Λίνα Δικαιάκου έθεσε σημαντικούς προβληματισμούς και σκέψεις για διερεύνηση σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις και την κυβερνοασφάλεια εστιάζοντας σε 3 βασικές έννοιες : εμπιστευτικότητα – ακεραιότητα – διαθεσιμότητα. Φυσικά δεν παρέλειψε να παρουσιάσει το νομικό και ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κυβερνοασφάλεια και την ιδιωτικότητα στον κυβερνοχώρο.
Όλες οι παρουσιάσεις των ομιλητών και βίντεο με τις εισηγήσεις τους είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.securityproject.gr
Έκθεση Χορηγών Εταιριών
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και στα πλαίσια του Security Project πραγματοποιήθηκε παράλληλη έκθεση των εταιριών που συμμετέχουν ως χορηγοί σε ένα κοινό χώρο με το
Fire & Safety Forum, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων για την ασφάλεια, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις δραστηριότητες τους και να συζητήσουν προοπτικές συνεργασίας.
SPACE HELLAS
BRINKS
ESA SECURITY SOLUTIONS
G4S
ICTS Hellas
SPARTAN
ORBIT SYSTEMS
PARTNERNET
PTS
PERSONAL SECURITY
- HIKVISION
- CPI