Drones & Robots – Νέες Διαστάσεις στην Ασφάλεια φέρνει το ΑΙ
Οι προοπτικές που αναδιαμορφώνουν τον τομέα επιτήρησης και αντίδρασης στις απειλές
Στο οικοσύστημα της ασφάλειας, εδώ και κάποια χρόνια, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους τα Drones και τα Robots. Σήμερα όμως, με την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής που αναβαθμίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες τους, μπορούμε να πούμε ότι ο ρόλος τους αποκτά νέες διαστάσεις και ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο σε εφαρμογές επιτήρησης, ελέγχου και άμεσης διαχείρισης συμβάντων ασφάλειας.
Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου
Τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την εφαρμογή των Drones, αλλά και των ρομπότ στον κλάδο της φυσικής ασφάλειας, ήταν εμφανή από τα πρώτα στάδια αξιοποίησης τους σε διάφορες εφαρμογές ασφάλειας ως πρόσθετα μέσα σε έργα φυλάξεων και επιτήρησης. Σήμερα όμως που η Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει πλέον κάνει εντυπωσιακά βήματα μπροστά και υιοθετείται σε Drones και Ρομπότ μπορούμε να πούμε ότι επέρχεται ένας μετασχηματισμός της φυσικής ασφάλειας και κυρίως σε ότι αφορά τον προληπτικό έλεγχο για την προστασία εγκαταστάσεων, υποδομών και φυσικά προσώπων.
Ειδικότερα, στο θέμα της ασφάλειας και της συνδυασμένης χρήσης ΑΙ με drones -αλλά και με τα αυτόνομα robot που και αυτά έχουν κάνει μια δυναμική είσοδο- θα μπορούμε όχι μακροπρόθεσμα – αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δούμε εξελίξεις που θα αναβαθμίσουν ριζικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών security.
Από τη φαντασία ..στη πράξη!
Η σκέψη της χρήσης προηγμένων ρομπότ ασφαλείας – σχεδιασμένων να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και περιουσία – είναι εδώ και πολλές δεκαετίες βασικό κομμάτι κινηματογραφικών έργων και όχι μόνο επιστημονικής φαντασίας. Ταινίες και βιβλία αφηγούνται ιστορίες που απεικονίζουν αυτού του είδους τη σχέση μεταξύ των ανθρώπινων πρωταγωνιστών και των ανθρωποειδών robots που τους προστατεύουν. Οι τριλογίες του Star Wars, το Lost in Space, το T-800 στο Terminator αλλά και πολλές άλλες ταινίες και βιβλία περιέχουν ως πρωταγωνιστές robots τα οποία ως φανταστικοί χαρακτήρες μοιράζονται βασικά χαρακτηριστικά: προστατευτικό ένστικτο, πίστη, συναισθηματική σύνδεση με τους ανθρώπους, θυσιαστικές και ηρωικές τάσεις
- Ερχόμενοι τώρα στην πραγματικότητα: είναι αυτές οι ιδιότητες ρεαλιστικά εφαρμόσιμες – ή επιθυμητές – στα ρομπότ ασφαλείας που διατίθενται σήμερα ή σύντομα θα εισέλθουν στην αγορά;
- Επιπλέον, πώς αυτές οι ιδιότητες ευθυγραμμίζονται με τις εργασίες που αναμένουμε να εκτελέσουν αυτά τα ρομπότ;
- Θα μπορούσαν τα ρομπότ με ενεργοποιημένη τεχνητή νοημοσύνη (AI) και λειτουργίες που προσομοιάζουν στην ανθρώπινη συμπεριφορά να είναι πιο πολιτισμικά και κοινωνικά αποδεκτά στο χώρο εργασίαςl
- Επίσης ακόμα και το στοιχείο της εξωτερικής μορφής τους, δηλαδή αν είναι ανθρωποειδή ή διαθέτουν το στυλ του R202 (όπως το robot της τριλογίας των Star Wars) που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα θα έκανε κάποια διαφορά στις απαντήσεις των παραπάνω ερωτημάτων;
- Τι ακριβώς περιμένουμε από τα σημερινά ρομπότ ασφαλείας και τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για αυτά – και για εμάς;
Το συμβατικό μοντέλο ασφάλειας με τη χρήση προσωπικού ασφάλειας θα είναι πάντα μια σταθερή αξία όμως λόγω του αυξανόμενου κόστους εργασίας, της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας σε ορισμένες περιπτώσεις, αναζητούνται εναλλακτικές προσεγγίσεις. Σύμφωνα με δεδομένα που προκύπτουν από διάφορες έρευνες αλλά και από την εμπειρία των στελεχών του χώρου υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία για εύρεση ή ακόμα και διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού. Αυτή η πρόκληση οδήγησε τους οργανισμούς να διερευνήσουν την αυτοματοποίηση ως λύση, βοηθώντας τις ομάδες τους να κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους.
Η εισαγωγή της αυτοματοποίησης με τη χρήση robots και drones δεν αφορά την αντικατάσταση των ανθρώπων. Μάλλον, πρόκειται για τη συμπλήρωση των ανθρώπινων δεξιοτήτων με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και προφανώς τη βελτίωση της ασφάλειας.
Μια εναλλακτική αξιόπιστη προσέγγιση
Τόσο τα drones όσο και τα αυτόνομα robot μπορούν να δώσουν μα νέα διάσταση στον κλάδο της φυσικής ασφάλειας Ας εξετάσουμε όμως αναλυτικά τις επιμέρους πτυχές αυτού του μετασχηματισμού που θα επιφέρει ως φυσικό επακόλουθο ή όλο και περισσότερο διευρυμένη χρήση τους.
- Απομακρυσμένη επιτήρηση: Τα drones επιτρέπουν την κάλυψη μεγάλων περιοχών σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας την ανάγκη για φυσική παρουσία φρουρών. Υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις ή είναι διασκορπισμένες σε σημεία που δεν είναι εύκολη είτε η πρόσβαση είτε και η παραμονή ενός φύλακα λόγω δυσμενών συνθηκών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα, αεροδρόμια, logistic centers, ενεργειακές εγκαταστάσεις, εργοτάξια. Στη δεύτερη κατηγορία μπορεί να ανήκουν στρατιωτικά φυλάκια, κεραίες επικοινωνιών, παρατηρητήρια, πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά τα σημεία μπορούν να καλυφθούν πλέον πολύ αποτελεσματικά με τη χρήση drones χωρίς να χρειάζεται να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα ενός φύλακα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται εφικτή η απομακρυσμένη επιτήρηση με μικρότερο κόστος αφού δεν απαιτείται η πρόσληψη πρόσθετων φυλάκων αλλά το σημαντικότερο με πολύ μικρότερο ρίσκο σε ότι αφορά το θέμα ασφάλειας των ίδιων των φυλάκων.
- Αυτόνομη περιπολία: Πολύ σημαντική πτυχή είναι και η αυτονομία σε ότι αφορά τις περιπολίες. Τα ρομπότ ασφαλείας αλλά και τα drones μπορούν να κινηθούν αυτόνομα σε εγκαταστάσεις, αναγνωρίζοντας ύποπτη δραστηριότητα και ενημερώνοντας στη συνέχεια τους υπεύθυνους. Εδώ και πάλι είναι σημαντικό το θέμα της προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των φυλάκων που στην περίπτωση χρήσης drones και ρομπότ εκμηδενίζεται εντελώς. Όμως, εδώ υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η σταθερότητα στην εκτέλεση αυτών των περιπολιών. Δεν επαφιόμαστε πλέον στον επαγγελματικό και στη καλή ψυχική διάθεση του κάθε φύλακα για να είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτελέσει τις περιπολίες του. Ανεξαρτήτως, καιρικών συνθηκών ή άλλων δυσκολιών, τα robots και τα drones θα βγουν να διεκπεραιώσουν με το ίδιο επίπεδο κάθε φορά τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουν λάβει.
- Διαχείριση πλήθους & εκδηλώσεων: Τα drones ειδικά με την ενσωμάτωση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μια άλλη διάσταση στη διαχείριση του πλήθους σε μαζικές εκδηλώσεις. Μπορούν να χρησιμοποιούνται τόσο για τον έλεγχο της ροής του συγκεντρωμένου πλήθους ώστε οι υπεύθυνοι των εκδηλώσεων να μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα τα σημεία στα οποία συσσωρεύεται κόσμος και να μπορούν με στοχευμένες ενέργειες να αποφορτίζουν αυτά τα σημεία. Αλλά πιο σημαντικό, μπορούν να βοηθούν και τις δυνάμεις ασφάλειας στην αποτροπή εγκληματικών ενεργειών καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα της ολοκληρωμένης επιτήρησης του χώρου και του γρηγορότερου εντοπισμού ύποπτων ενεργειών.
- AI & επεξεργασία δεδομένων – Η επιτήρηση μέσω drones ή αυτόνομων robots δίνει τη δυνατότητα για συλλογή ενός μεγάλου όγκου δεδομένων που χωρίς τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν πολύ δύσκολο να επεξεργασθούν αποτελεσματικά. Οι εφαρμογές AI δίνουν τη δυνατότητα για επεξεργασία όλων αυτών των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και την εξαγωγή συμπερασμάτων ώστε οι υπεύθυνοι να έχουν την ίδια στιγμή στη διάθεση τους ενημέρωση σε περίπτωση που κάτι ύποπτο συμβεί.
Σε ότι αφορά τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης δίνει επιπρόσθετα τις ακόλουθες δυνατότητες:
- Αναγνώριση προσώπων και πινακίδων: Δυνατότητα ταυτοποίησης ύποπτων ατόμων ή οχημάτων μέσω αλγορίθμων AI.
- Αυτόματη ανίχνευση ύποπτων συμβάντων : Χρήση μηχανικής μάθησης για εντοπισμό κινδύνων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
- Συνδυασμός δεδομένων: Ενοποίηση εικόνων από drones με δεδομένα από κάμερες συστημάτων επιτήρησης και αισθητήρες IoT για πιο ολοκληρωμένη ασφάλεια.
- Predictive analytics: Ανάλυση προτύπων κίνησης για πρόβλεψη πιθανών απειλών πριν αυτές εκδηλωθούν.
Τα ρομπότ ασφαλείας…γίνονται “εξυπνότερα”
Ρομπότ υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλούς κλάδους κυρίως στις μονάδες βιομηχανικής παραγωγής. Όμως, τα ρομπότ ασφαλείας διαφέρουν από τα υπόλοιπα ρομπότ που χρησιμοποιούνται ευρύτατα μέχρι σήμερα. Ο σχεδιασμός για ένα ρομπότ ασφαλείας πρέπει να λαμβάνει υπόψη μοναδικές απαιτήσεις όπως το περιβάλλον, η έξυπνη και αυτόνομη πλοήγηση τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, οι απαιτήσεις ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας, οι λειτουργίες αίσθησης και αντίληψης, τα ζητήματα ασφάλειας δεδομένων και απορρήτου και η επιχειρησιακή αυτονομία και λήψη αποφάσεων.
Οπότε η εφαρμογή ΑΙ που είναι ενσωματωμένη σε ένα ρομπότ ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά του να εκτελεί τις προσδοκώμενες από αυτό με το επίπεδο αυτονομίας και ακρίβειας που περιμένουμε. Ένα χαρακτηριστικό των ρομπότ ασφαλείας που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα είναι ότι έχουν πολύ περιορισμένες ικανότητες αλληλεπίδρασης που να προσομοιάζει την ανθρώπινη, αλλά οι περισσότεροι τελικοί χρήστες αναμένουν υψηλό βαθμό ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, αυτόνομης συμπεριφοράς και απόδοσης λήψης αποφάσεων. Οπότε η ενσωμάτωση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ κρίσιμο στοιχείο για την περαιτέρω εξάπλωση των ρομπότ ασφαλείας
Στα ρομπότ ασφάλειας μπορούν να καταταχθούν τόσο τα ανθρωποειδή (γνωστά και ως humanoids) και τα μη ανθρωποειδή αλλά και τα εναέρια drones. Ειδικότερα όμως για τα ανθρωποειδή ρομπότ υπάρχει ένα σημαντικός αριθμός μοντέλων σήμερα στα οποία μπορεί να ενσωματωθεί μια εφαρμογή ασφάλειας ώστε να λειτουργούν ως robots ασφάλειας καθώς φαίνεται ότι αυτά κυρίως είναι το μέλλον αυτού που σήμερα αποκαλούμε ρομποτική ασφάλεια.
Τα drones και τα robots μπορούν με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα να χρησιμοποιηθούν στις ακόλουθες εφαρμογές:
Ασφάλεια υποδομών ζωτικής σημασίας Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι κρίσιμες μονάδες παραγωγής απαιτούν συνεχής επιτήρηση 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για την πρόληψη παραβίασης, κλοπής, δολιοφθοράς αλλά και ατυχημάτων. Οι συμβατικοί μέθοδοι επιτήρησης αντιμετωπίζουν τυφλά σημεία και καθυστερήσεις απόκρισης. Οι λύσεις ασφαλείας μέσω robots κα drones βελτιώνουν την περιμετρική επιτήρηση, ανιχνεύουν κίνηση σε απαγορευμένες ζώνες και παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης για ανάλυση.
Επιτήρηση Συνόρων: Οι στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες συνοριακής ασφάλειας μπορούν να χρησιμοποιούν drones αλλά και robots για συλλογή πληροφοριών, αναγνώριση και ανίχνευση απειλών σε πραγματικό χρόνο. Οι συμβατικές μέθοδοι περιπολίας απαιτούν πολλούς πόρους και συχνά είναι αναποτελεσματικές σε δύσκολα εδάφη.
Επιβολή τάξης & παρακολούθηση συγκεντρώσεων: Η αστική ασφάλεια απαιτεί συνεχή επιτήρηση για την πρόληψη εγκληματικών δραστηριοτήτων, τροχαίων παραβιάσεων και τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Ειδικότερα τα drones και λιγότερο τα robots προσφέρουν έναν μη παρεμβατικό τρόπο παρακολούθησης μεγάλων συγκεντρώσεων και παρακολούθησης πιθανών απειλών για την ασφάλεια.
Προστασία βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων: Τα εργοστάσια, οι αποθήκες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα απαιτούν συνεχής ασφάλεια για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων, του προσωπικού και των ευαίσθητων πληροφοριών. Τα robots ασφάλειας και τα drones επιτήρησης παρέχουν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας διεξάγοντας τακτικές επιθεωρήσεις ρουτίνας και εντοπίζοντας τρωτά σημεία σε πραγματικό χρόνο
Αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση καταστροφών Σε καταστάσεις καταστροφών, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, εκρήξεις, κ.α., τα drones παρέχουν κρίσιμες εναέριες πληροφορίες για τους υπεύθυνους. Ακόμα, περισσότερο μπορεί να φανεί η βοήθεια των robots καθώς μπορούν να κληθούν να επέμβουν σε δύσκολα και επικίνδυνα σημεία ή να απεγκλωβίσουν ανθρώπους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή περισσότερων.
Φύλαξη: Τα robots μπορούν να αντικαταστήσουν τους φύλακες στη φύλαξη οικιών και επαγγελματικών χώρων. Χωρίς να χρειάζονται αντικατάσταση για την κάλυψη των βαρδιών και χωρίς να χρειάζεται να επιλέγονται φύλακες με βάση κριτήρια του χαρακτήρα τους όπως την εχεμύθεια τους ή την ακεραιότητα τους, τα robots μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ βασική εναλλακτική στη φύλαξη οικιστικών συγκροτημάτων ή πολυτελών οικιών.
Κανονιστικό Πλαίσιο και Προκλήσεις
Η εξάπλωση των drones σε πρώτο βαθμό και των robots σε δεύτερο βαθμό σε εφαρμογές ασφάλειας είναι δεδομένη. Το μόνο που πλέον είναι υπό συζήτηση είναι ο χρόνος στον οποίο θα εξελιχθεί η είσοδος αυτών των συστημάτων σε ολοκληρωτικό βαθμό. Ένα από τα θέματα που θα καθορίσουν και τη ταχύτητα διείσδυσης του είναι οι νομοθετικές προκλήσεις και περιορισμοί που θα κληθούμε να διαχειριστούν.
Σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, η χρήση drones για σκοπούς ασφάλειας υπόκειται σε κανονισμούς όπως η ανάγκη για απόκτηση άδειας χειριστή drones αλλά και θέματα που εμπίπτουν στην προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών. Για drones με βάρος άνω των 4 kg, στα οποία ανήκουν φυσικά και τα drones για επαγγελματική χρήση όπως είναι και τα drones για θέματα ασφάλειας, απαιτείται άδεια χειριστή. Υπάρχουν χώροι στους οποίους απαγορεύεται η πτήση όπως οι ακόλουθοι:
- Σε εναέριο χώρο όπου διενεργούνται πτήσεις επανδρωμένων αεροσκαφών
Εντός των ζωνών κυκλοφορίας των αεροδρομίων (ΑΤΖ) σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο του αεροδρομίου και από τα ίχνη προσγείωσης /απογείωσης από/προς αεροδρόμιο - Πάνω – πλησίον – εντός στρατιωτικών περιοχών, εγκαταστάσεων και ζωτικών υποδομών.
- Πάνω -πλησίον από φυλακές, νοσοκομεία, ιδρύματα, αρχαιολογικούς χώρους και σχολεία
- Σε περιοχές περιβαλλοντολογικής προστασίας
- Υπάρχουν και χρονικοί περιορισμοί στις ώρες πτήσεων των drones. Επιτρέπεται η διεξαγωγή των πτήσεων στο χρονικό διάστημα μεταξύ μισής ώρας πριν την Ανατολή του ηλίου έως μισής ώρας μετά την Δύση του ηλίου.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτοί οι περιορισμοί πολλές αντικρούουν με το θέμα της ασφάλειας και για αυτό θα πρέπει ορισμένες φορές να ζητιούνται ειδικές αποκλίσεις οι οποίες όμως θα πρέπει να τεκμηριώνονται επαρκώς. Επίσης τόσο για τη χρήση των drones αλλά και για τη χρήση των robots τίθενται και θέματα ιδιωτικότητας καθώς και ηθικά διλήμματα. Εγείρονται θέματα ιδιωτικότητας διότι τα drones μπορούν να πετάξουν πάνω από ιδιωτικές περιοχές ή οικίες στις οποίες δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση. Επίσης, ακόμα και η χρήση robots ως ιδιωτικοί φύλακες σε οικίες είναι ένα θέμα που εγείρει ενστάσεις όσο αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας των ενοίκων. Βεβαίως για το ίδιο θέμα υπάρχει και η αντίθετη άποψη που επισημάνει ότι ειδικά σε οικίες η χρήση robot φυλάκων αντί για ανθρώπων είναι πιο ασφαλής επιλογή σε ότι αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας των ενοίκων και είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χρήση των robots σε αυτού του είδους τις εφαρμογές.
Άλλο ένα θέμα που αφορά τη χρήση των drones και των αυτόνομων robots είναι ότι καθώς βασίζονται πολύ στη χρήση του διαδικτύου, είναι λογικό να μπορούν να αποτελούν και στόχο στις κυβερνοεπιθέσεις όπως hacking και GPS spoofing. Για αυτό το λόγο πρέπει να αναπτύσσονται συνεχώς ασφαλή πρωτόκολλα επικοινωνίας και να γίνεται τακτική ενημέρωση του λογισμικού που προστατεύει αυτά τα συστήματα.
Τυπικές απαιτήσεις
Υπάρχουν προφανώς και κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις προκειμένου μια αυτόνομη συσκευή είτε είναι robot είτε είναι drone για να μπορεί να λειτουργήσει ως μέσω ασφάλειας:
- Αυτόνομη πλοήγηση: Καθώς τα περισσότερα ρομπότ ασφαλείας δεν είναι σταθερά στη θέση τους, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ένα ή περισσότερα εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης που να περιλαμβάνουν και τη χρήση όρασης μέσω κάμερας. Τα πιο διαδεδομένα σήμερα συστήματα εντοπισμού και χαρτογράφησης είναι τα , LiDAR, GPS και SLAM (Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στα ρομπότ να κινούνται αυτόνομα και να περιπολούν προκαθορισμένες περιοχές, αποφεύγοντας παράλληλα εμπόδια και κινδύνους.
- Αισθητήρες ήχου και εικόνας: Για να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν σε ήχους και οπτικές ενδείξεις, τα ρομπότ ασφαλείας χρειάζονται προηγμένους αισθητήρες και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που να μπορεί να αναγνωρίζει πρόσωπα και να ερμηνεύει τη γλώσσα του σώματος. Αυτές οι δυνατότητες ενισχύουν την ικανότητά τους να εντοπίζουν πιθανές απειλές και να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τα άτομα.
- Ανθρώπινη αλληλεπίδραση: Τα ρομπότ ασφαλείας και ειδικότερα τα ανθρωποειδή- θα πρέπει να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Αυτό περιλαμβάνει προηγμένη αναγνώριση ομιλίας, επικοινωνία με τρόπο που να προσεγγίζει τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα και σε πιο προηγμένα μοντέλα τη χρήση εκφραστικών ικανοτήτων επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εκφράσεων του προσώπου και των χειρονομιών.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένες από αυτές τις απαιτήσεις, όπως η αναγνώριση και η ερμηνεία της γλώσσας του σώματος και των σχετικών συναισθημάτων , βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Εντούτοις, σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η οποία κυρίως οφείλεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας σε κλάδους εκτός του κλάδου της φυσικής ασφάλειας.
To μέλλον
Ομοίως, αρκετές εταιρείες κατασκευής ρομπότ πειραματίζονται με τη μοντελοποίηση προσώπου. Σχεδιάζουν ρομπότ για να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινα, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης εκφράσεων του προσώπου, για να ενισχύσουν τις φυσικές αλληλεπιδράσεις μαζί τους. Φυσικά ακόμα και αυτή η προσπάθεια δεν έχει μόνο υποστηρικτές αλλά και αρκετούς που εναντιώνονται σε όλο αυτό το εγχείρημα. Καθώς υπάρχουν αρκετοί που αισθάνονται άβολα με τις μηχανές που μοιάζουν με ανθρώπους, ενώ άλλοι είναι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης τάσης
Όπως αντιλαμβανόμαστε, η εξέλιξη των ρομπότ ασφαλείας από σχετικά απλές μηχανές σε εξελιγμένα, ευφυή συστήματα εξαρτάται από την ανάπτυξη και ενσωμάτωση προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και ιδίως των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM). Επί του παρόντος, τα ρομπότ ασφαλείας περιορίζονται σε βασικές εργασίες, όπως η περιπολία σε προκαθορισμένες διαδρομές καθώς και η αναφορά υπόπτων περιστατικών. Με την έλευση των LLMs και των συνελικτικών νευρωνικών δικτύων (CNNs), τα ρομπότ ασφαλείας θα γίνουν πολύ πιο ισχυρά. Αυτές οι προηγμένες τεχνολογίες AI θα επιτρέψουν στα ρομπότ να πλοηγούνται αυτόνομα σε όλο και πιο περίπλοκα περιβάλλοντα, να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις ανεξάρτητα.
Αξιοποιώντας τη μηχανική μάθηση, την υπολογιστική όραση και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, τα ρομπότ θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πρόσωπα, να ερμηνεύουν τη γλώσσα του σώματος και να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με πιο φυσικό και διαισθητικό τρόπο. Αυτή η πρόοδος θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό άλμα από τις προηγούμενες δυνατότητές τους, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα εποχή στη ρομποτική ασφάλειας, όπου η πλήρης αυτονομία και η νοημοσύνη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτή η πρόοδος όχι μόνο ενισχύει την αποτελεσματικότητά τους στον εντοπισμό και τον μετριασμό των απειλών, αλλά τους επιτρέπει επίσης να προσαρμόζονται σε δυναμικές καταστάσεις, καθιστώντας τους απαραίτητα περιουσιακά στοιχεία στις σύγχρονες επιχειρήσεις ασφαλείας.
Καθώς η τεχνολογία AI συνεχίζει να εξελίσσεται, μπορούμε να αναμένουμε ότι τα ρομπότ ασφαλείας θα γίνουν ακόμη πιο αυτόνομα, έξυπνα και αναπόσπαστα σε ολοκληρωμένες στρατηγικές ασφάλειας.