6o Security Project Cyprus – “The Next Generation of Interconnected Security”
Έπειτα από 3 χρόνια διοργανώθηκε με φυσική συμμετοχή, στις 7 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία, το 6ο Συνέδριο Security Project Cyprus με πυλώνα το περιοδικό Security Manager και τη συμμετοχή ειδικών του χώρου, που ανέδειξαν το νέο διασυνδεδεμένο περιβάλλον στο τομέα της ασφάλειας.
Ειδικά φέτος, το Security Project Cyprus αποτέλεσε σημαντικό μέρος τριών events – που διοργάνωσαν οι εταιρίες Smart Com και Smart Press – στις 7 Δεκεμβρίου (Infocom Cyprus & Security Project Cyprus) & στις 8 Δεκεμβρίου (Infocom Security Cyprus) που πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου
Το συνέδριο αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις στο τομέα των τεχνολογιών και των τεχνικών έργων όπως αυτές διαμορφώνονται στην παγκόσμια και τοπική αγορά για την ασφάλεια, καθώς επίσης και να αναδείξουμε τις νέες απαιτήσεις στο χώρο, τις στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων με στόχο τη δημιουργία ασφαλέστερου περιβάλλοντος στις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και ευρύτερα την κοινωνία.
Τις ομιλίες και παρουσιάσεις του συνεδρίου, παρακολούθησαν πολλοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο τομέα των υπηρεσιών και λύσεων για την ασφάλεια, στελέχη από in-house τμήματα ασφάλειας ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών, στελέχη σωμάτων ασφάλειας, ειδικοί, ερευνητές και άλλοι επαγγελματίες με ευρύτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της ασφάλειας.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν τον εκθεσιακό χώρο των 3 συνεδρίων, να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με στελέχη εταιριών που δραστηριοποιούνται στη διανομή συστημάτων για την ασφάλεια, την πληροφορική και ευρύτερα τον τεχνολογικό τομέα καθώς και την υλοποίηση αντίστοιχων έργων ως Systems Integrators.
Κεντρική ιδέα της φετινής διοργάνωσης ήταν το διασυνδεδεμένο περιβάλλον στο τομέα της ασφάλειας όπως αυτό εξελίσσεται σήμερα και αποτυπώθηκε από τον τίτλο “The Next Generation of Interconnected Security”. Οι περισσότεροι ομιλητές στάθηκαν στο γεγονός ότι οι σημερινές απαιτήσεις οδηγούν στην ανάγκη για μια διασύνδεση λύσεων – υπηρεσιών – διαδικασιών – υποδομών – ανθρώπινων πόρων προκειμένου να ενισχυθούν οι μηχανισμοί προστασίας και να ενδυναμωθεί η απόδοση και η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωμένων συστημάτων ασφάλειας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται σε όλα τα επίπεδα των επιχειρηματικών διεργασιών και όχι μόνο, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει σημαντικά και τον τομέα της φυσικής ασφάλειας.
Η τάση για ενοποίηση των εφαρμογών των τεχνολογικών υποδομών, αλλά και το γεγονός ότι το ανθρώπινο δυναμικό παραμένει ως το βασικό κεφάλαιο διαχείρισης της ασφάλειας, σε συνάρτηση με τις νέες απειλές και τους σύγχρονους κινδύνους, αλλά και το υβριδικό περιβάλλον εργασίας, δημιουργούν ένα επαγγελματικό οικοσύστημα νέας γενιάς, που απαιτεί μια διασυνδεδεμένη προσέγγιση στην ασφάλεια, με το τρίπτυχο : άνθρωποι – τεχνολογίες – διαδικασίες, να αποτελεί το βασικό θεμέλιο οικοδόμησης συνθηκών αναβάθμισης του safety & security
Τα παραπάνω σημεία αποτέλεσαν βασικούς άξονες της θεματολογίας μέσα από την 6η διοργάνωση του Security Project Cyprus.
Στην έναρξη του συνεδρίου, ο Αρχισυντάκτης του Security Manager, Βλάσης Αμανατίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές των τελευταίων χρόνων και στο αποτύπωμα που άφησε η υγειονομική κρίση και στο χώρο της φυσικής ασφάλειας, τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων δημιουργήθηκε και μια σημαντική ευκαιρία για τη παγκόσμια βιομηχανία της ασφάλειας να αναλάβει ενεργό ρολό στα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς και μάλιστα να πρωταγωνιστήσει, ως ο κλάδος που προμήθευσε τεχνολογικές λύσεις για την υλοποίηση αυτών των μέτρων όπως για παράδειγμα θερμικές κάμερες, συστήματα ελέγχου πρόσβασης με ειδικές λειτουργίες και άλλα πολλά.
Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος έδωσε εξετάσεις και τις πέρασε με πολύ καλό βαθμό κάνοντας στην ουσία ένα σημαντικό βήμα για να αναβαθμίσει τη θέση του στο επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά κυριότερα στη συνείδηση ευρύτερα του κόσμου.
Επίσης υποστήριξε ότι πλέον η ασφάλεια, οι άνθρωποι της και οι τεχνολογικές υποδομές της, δεν μπορεί να είναι σήμερα σε καμία περίπτωση ναι είναι αποκομμένοι από το υπόλοιπο σύνολο των επιχειρηματικών διεργασιών – όπως γινόταν παλιότερα – αλλά να αποτελούν απαραίτητο συστατικό που θα ευθυγραμμίζεται με την καθημερινότητα ενός οργανισμοί και θα συμβάλει στη διαμόρφωση των συνολικών του στόχων.
Η Αστυνομία Κύπρου τιμάει πάντα με την παρουσία της το συνέδριο Security Project Cyprus και έτσι και αυτή την φορά εκπροσωπήθηκε από τον Υπαστυνόμο Νίκο Νικολάου ως Υπεύθυνο του Γραφείου Ιδιωτικών Υπηρεσιών Ασφάλειας της Αστυνομίας Κύπρου. Στην ομιλία του ο κ. Νικολάου, επισήμανε την υποστήριξη της Αστυνομίας Κύπρου στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ασφάλειας μέσα από ένα πλαίσιο νομιμότητας, αρχών και θετικού πνεύματος για την καλλιέργεια των συνθηκών που θα επιτρέψουν αυτή η συνεργασία να είναι προς όφελος της κοινωνίας, καλύπτοντας τις σημερινές ανάγκες που υπάρχουν. Επίσης αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο σε ότι αφορά την αδειοδότηση των επαγγελματιών και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο κλάδο της ιδιωτικής ασφάλειας
Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις τεχνολογικές εξελίξεις με επίκεντρο τις ολοκληρωμένες λύσεις νέας γενιάς για τα έργα ασφάλειας σε κάθετες αγορές καθώς και στη σύγκλιση υποδομών και εφαρμογών, όπως επίσης στην αντιμετώπιση των κυβερνο-απειλών στα συστήματα φυσικής ασφάλειας.
Ο πρώτος ομιλητής, ο Αλέξανδρος Αυγερινός – Security Systems Engineer της Space Hellas – έθεσε στο κοινό ένα βασικό ερώτημα προς προβληματισμό “ Is your Security cybersecure;” θέλοντας με αυτό να αναδείξει τη σημαντικότητα της αντιμετώπισης των ψηφιακών κινδύνων στα συστήματα φυσικής ασφάλειας από τη στιγμή που έχει υπάρξει αυτή η σχεδόν καθολική μετατόπιση των λύσεων ασφάλειας στις IP υποδομές των επιχειρήσεων. Ο ομιλητής αναφέρθηκε αναλυτικά στις βασικές κατηγορίες των απειλών και φυσικά στους βασικούς κανόνες και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όλοι για τον μετριασμό του ρίσκου που προκύπτει από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Στη συνέχεια τα δυο στελέχη της εταιρίας SDC – Security Distribution Center, Γιάννης Πετρόπουλος (Managing Director) και Λευτέρης Κανέλλος (Founding Partner – Director) μέσα από τις αναφορές τους στις ομιλίες τους, υποστήριξαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής στην αγορά των λύσεων για την ασφάλεια και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη ποιότητα, τα πρότυπα και τις πιστοποιήσεις, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν τα έργα ασφάλειας και να γίνουν ακόμα περισσότερο αποδοτικά. Επίσης, επισήμαναν το γεγονός ότι η SDC κάνει πράξη αυτή τη φιλοσοφία επιλέγοντας να συνεργαστεί με κατασκευαστικούς οίκους όπως Johnson Control – DSC και η Provision- ISR που δίνουν έμφαση μεταξύ άλλων στην ψηφιακή ασφάλεια και στις πιστοποιήσεις των λύσεων που παράγουν.
Όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις στο τομέα των ολοκληρωμένων λύσεων ασφάλειας και πως εφαρμόζονται με βάση την σύγκλιση των εφαρμογών τους σε μια πληθώρα κάθετων αγορών παρουσιάστηκαν με απόλυτα κατανοητό και πρακτικό τρόπο από τον Δημήτρη Ασίκη, Key Account Manager για την Ελλάδα και την Κύπρο της Hikvision. Μέσα από την παρουσίαση του κ. Ασίκη είχαμε την ευκαιρία να δούμε στην πράξη πως οι τομείς του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών, της υγείας, των logistics, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και πολλών άλλων αγορών, μπορούν από τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει η νο1 εταιρία παγκοσμίως, όχι μόνο να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα ασφάλειας αλλά και παράλληλα να δώσουν λύσεις σε ένα διευρυμένο πεδίο απαιτήσεων για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών τους διεργασιών.
Τα εργαλεία της τεχνολογίας για τη διαφύλαξη της ασφάλειας ήταν το επίκεντρο της παρουσίασης του Angelo Gentili – CEO της PartnerNET ICT που εδώ και πάνω από 20 χρόνια αποτελεί έναν δυναμικό πάροχο ICT λύσεων, μέσω ενός δικτύου που αριθμεί πάνω από 2 χιλιάδες συνεργάτες. Η PartnerNET όπως ανέφερε ο ομιλητής, διαθέτει ολοκληρωμένες λύσεις, κορυφαίων brands παγκοσμίως, προτρέποντας στην ενοποίηση λύσεων για τη δημιουργία ενός end-to-end οικοσυστήματος, συνδέοντας access points, κάμερες ασφαλείας, access control systems, intercoms κλπ. Επίσης, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο συσκευών, που βασίζουν τη λειτουργία τους στο πρωτόκολλο Encrypted SIP, όπως SIP μεγάφωνα, IP κάμερες ασφαλείας και Wi-Fi IP τηλέφωνα, προσφέροντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα πολυζωνικών ανακοινώσεων, για τη προστασία εγκαταστάσεων και ανθρώπων.
Εκπροσωπώντας στο πρόγραμμα των ομιλών την εταιρία MS Electronics, ο Γιάννης Ζαχαριάκης – Technical Support Engineer της Dahua Technology για Ελλάδα και Κύπρο -είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους συνέδρους την νέα πρόταση της εταιρίας στον τομέα των ασύρματων συναγερμών με την ονομασία AirShield που διακρίνεται για την αξιόπιστη και σταθερή λειτουργία καθώς και τις δυνατότητες ασύρματης διασύνδεσης και με άλλα συστήματα ασφάλειας όχι μόνο της Dahua αλλά και άλλων κατασκευαστών. Επιπρόσθετα ο κ. Ζαχαριάκης ανέδειξε τα πλεονεκτήματα των λύσεων θερμικής απεικόνισης αλλά και των ολοκληρωμένων προτάσεων της εταιρίας για χώρους στάθμευσης.
Κλείνοντας την 1η ενότητα με μια εξαιρετική παρουσίαση, η Γιώτα Νικολαΐδου – Σύμβουλος Στρατηγικής Ασφάλειας – μοιράστηκε με το κοινό τις βασικές πτυχές μιας νέας αποτελεσματικής προσέγγισης για έναν δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιθέσεων & κυβερνο-πολέμου. Η κ. Νικολαΐδου αποτύπωσε το περιβάλλον των υβριδικών απειλών και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι οργανισμοί να αποφύγουν τις επιθέσεις στο κυβερνοχώρο, ακολουθώντας τα πρότυπα που αναπτύσσονται για αυτό το σκοπό αλλά και τα κανονιστικά πλαίσια που εφαρμόζονται παγκοσμίως. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά της στους ενεργοποιητές των επιθέσεων και φυσικά η ανάγκη προσήλωσης σε μια ολιστική προσέγγιση για τη ασφάλεια.
H 2η ενότητα επικεντρώθηκε στις βέλτιστες στρατηγικές προστασίας εγκαταστάσεων και διαχείρισης ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων δίνοντας έμφαση στις κρίσιμες υποδομές, τους δημόσιους χώρους και τις τουριστικές μονάδες φιλοξενίας.
Τις ομιλίες άνοιξε ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης – Απόφοιτος Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Πτυχιούχος Νομικής Παν. Λονδίνου – που μίλησε για τις νέες τάσεις στο τομέα της φυσικής προστασίας κρίσιμων εγκαταστάσεων – υποδομών. Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές που επέφερε το τραγικό γεγονός της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Κύπρο και στην αναθεώρηση των μέτρων φύλαξης. Ανέπτυξε τη δική του προσέγγιση ως προς την ορθολογιστική χρήση των μέτρων ασφάλειας με βάση το τετράπτυχο : αποτροπή – απαγόρευση – ανίχνευση – αδρανοποίηση και αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις όπως είναι η κακόβουλη χρήση των drones αλλά και στην ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας ασφάλειας.
Η χρήση των Drones στην προστασία εγκαταστάσεων και άλλες επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και επιτήρησης ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Βαγγέλης Ξανθάκης – Γενικός Διευθυντής της εταιρίας FLYBOT S.A. Ο ομιλητής παρέθεσε με παραδείγματα τα οφέλη χρήσης των drones αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…στην πραγματικότητα μία υπηρεσία ασφαλείας, αναζητά την πληροφορία που θα επιτρέψει να διακρίνει σε πραγματικό χρόνο, ένα συμβάν από την κανονικότητα και να πάρει την κατάλληλη απόφαση». Επίσης ενημέρωσε το κοινό για τον ρόλο της FLYBOT που προσφέρει σχεδιασμό στο τομέα της αξιοποίησης των drones με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εγκατάστασης για την επιλογή της ιπτάμενης πλατφόρμας, τον προγραμματισμό και την προσαρμογή σε σενάρια φύλαξης καθώς και την εκπαίδευση και πιστοποίηση των χρηστών.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα Safe Cities και με τίτλο « riSk-based Approach For the protEctionof public spaces in European CITIES» επικεντρώθηκε η παρουσίαση της Ειρήνης Μπαρρή – Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής – που ανήκει στο δυναμικό της Ianus Consulting Ltd, μιας εταιρίας που ειδικεύεται στη συμμετοχή ερευνητικών προγραμμάτων στο τομέα της ασφάλειας με την ευρύτερη έννοια. Η κα. Μπαρρή μας ενημέρωσε για τους σκοπούς του προγράμματος που εστιάζει σε μια συστηματική αξιολόγηση της ασφάλειας και τρωτότητας για δημόσιους χώρους που βασίζεται στην διαχείριση κινδύνων μέσα από μια πλατφόρμα με σύγχρονα εργαλεία προσομοίωσης των κινδύνων που έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό. Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι και το MAESTRO που έχει αναπτύξει η IANUS και αποτελεί μια πλατφόρμα Διαχείρισης Συμβάντων, η οποία προσαρμόζεται στη φύση της χρήσης κάθε οντότητας όπως: Αστυνομία, Εταιρεία ασφαλείας, Πυροσβέστης, Ιατρικές Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης.
Το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα που αφορά την ασφάλεια στο περιβάλλον του ξενοδοχείου και το πλαίσιο συμπεριφορών και δεξιοτήτων που χρειάζεται να έχει ένας λειτουργός ασφαλείας ανέπτυξε στην ομιλία ο Κώστας Νικολάου – Operation Manager του Four Seasons Hotel με έδρα την Λεμεσό. Ο ομιλητής μοιράστηκε μαζί με το κοινό του συνεδρίου τις εμπειρίες και τη τεχνογνωσία του σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν στο περιβάλλον των τουριστικών μονάδων φιλοξενίας και ανέφερε μια σειρά από χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας λειτουργός ασφάλειας όπως το να είναι παρατηρητικός και να επικοινωνεί αποτελεσματικά με πελάτες και προσωπικό, να μπορεί να αξιολογεί γρήγορα και να επιλύει προβλήματα – κρίσεις καθώς και να είναι ευγενικός, αλλά παράλληλα και αυστηρός όταν χρειάζεται.
Στη συνέχεια ο Νίκος Πιπέρογλου – Σύμβουλος Ασφάλειας και Πρόεδρος του Δ.Σ του ΠΑ.ΣΥ.Σ.Α (Πανελλήνιος Σύλλογος Συνοδών Ασφάλειας) ανέδειξε τη σοβαρότητα εκπαίδευσης των VIP σε θέματα εκτάκτων αναγκών και πολιτικής προστασίας, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του Συνοδού Ασφαλείας είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση καταστάσεων SAFETY, όσο και φυσικά της βασικής του θέσης στο Security part. Τόνισε ότι ο ρόλος του Συνοδού ασφαλείας αρχικά σε όλες τις περιπτώσεις, είναι η ασφαλή απομάκρυνση του προσώπου που συνοδεύει. Πρέπει πάντα να σκέφτεται και να λειτουργεί προληπτικά και το πρόσωπο που συνοδεύει ένας Σ.Α. θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, αρχικά στον τρόπο λειτουργίας μια συνοδευτικής ομάδας (πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο επίσημος στην καθημερινότητα κτλ ) και φυσικά πως θα πρέπει να αντιδράσει σε συμβάντα που αφορούν την πολιτική προστασία σε πλήρη συνεργασία με την συνοδευτική ομάδα του.
Ολοκληρώνοντας με εξαιρετικό τρόπο την 2η θεματική ενότητα και το συνέδριο ο Νικόλαος Κολαϊτης – Security Consultant & Trainer – προσέγγισε το θέμα των υπηρεσιών ασφάλειας, ακολουθώντας ένα διασυνδεδεμένο μοντέλο διαχείρισης για μέγιστη αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα με έμφαση στην ποιότητα και 7 βασικές αρχές: πελατοκεντρική προσέγγιση – εμπλοκή της ηγεσίας – προσόντα και εκπαίδευση προσωπικού που δημιουργούν αξία – αλληλεξαρτώμενες επιχειρησιακές δραστηριότητες – συνεχόμενη έμφαση στη βελτίωση – με τη χρήση και ανάλυση δεδομένων ελαχιστοποιείται το ρίσκο – διαχείριση σχέσεων με εξωτερικά εμπλεκόμενα μέρη. Ο κ. Κολαϊτης κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι ένα διασυνδεδεμένο σύστημα εσωτερικά του Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας και μεταξύ των τρίτων μερών είναι το επόμενο βήμα στην ολιστική διασφάλιση αμφότερων των οργανισμών σ’ ένα περιβάλλον με πολλές απαιτήσεις και πολύπλευρες απειλές.
Για ακόμα μια φορά, στα πλαίσια του Security Project Cyprus 2022, διοργανώθηκε παράλληλη έκθεση των χορηγών εταιριών, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και λύσεων για την ασφάλεια και την τεχνολογία, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες τους