Leaders’ Debate – H κορυφαία συνάντηση των ανώτατων στελεχών των εταιριών Ασφάλειας στην Ελλάδα
To 9o Συνέδριο Security Project, αποτέλεσε μεταξύ άλλων, ιδανική ευκαιρία για μια “συνάντηση κορυφής”, αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, οι CEOs των τριών μεγαλύτερών εταιριών του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, συμμετείχαν σε ένα πάνελ συζήτησης, στην ατζέντα της οποίας, τέθηκαν αναλυτικά όλα τα κρίσιμα σημεία και οι βασικές προκλήσεις γύρω από τον ρόλο και τις προοπτικές του κλάδου, δίνοντας έμφαση στο το πως μπορεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του προς τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.
Αξίζει λοιπόν μια ξεχωριστή αναφορά που θα αποτυπώνει το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της συζήτησης και των απόψεων που εκφράστηκαν σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση για τον κλάδο της ασφάλειας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ESA Security Solutions.
Το πάνελ συζήτησης αποτελούνταν από τους κυρίους : Γιώργο Μαθιό (Διευθύνων Σύμβουλος της ESA Security Solutions) – Αντώνιο Κεραστάρη (Διευθύνων Σύμβουλος της Brink’s Hellas) και Νίκο Μπαρμπία, (Διευθύνων Σύμβουλος της G4S Ελλάδος) ενώ την ευθύνη συντονισμού της διεξαγωγής του πάνελ είχε ο Αρχισυντάκτης του Security Manager, Βλάσης Αμανατίδης.
Στην εξέλιξη της συζήτησης που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι επισκέπτες του συνεδρίου στο Divani Caravel στην Αθήνα, αλλά και οι θεατές της online μετάδοσης από όλη την Ελλάδα, διατυπώθηκαν απόψεις με μεγάλη ειλικρίνεια, που έθεσαν στη πραγματική βάση τις όποιες παθογένειες υπάρχουν στο κλάδο, ενώ παράλληλα, τα ανώτατα στελέχη που συμμετείχαν ανέδειξαν χρήσιμες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση του κλάδου συνολικά. Αξίζει να επισημάνουμε – όπως είναι άλλωστε γνωστό – ότι οι εταιρίες που διευθύνουν οι 3 CEOs απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους ενώ εδώ και πολλά χρόνια αναλαμβάνουν πολλά και σημαντικά έργα κάθε κλίμακας μεγέθους και κρισιμότητας, κάτι που σημαίνει ότι βιωματικά και τεχνοκρατικά, διαθέτουν βαθιά εμπειρία και γνώση για όλα τα κομμάτια που συνθέτουν το μεγάλο παζλ της διαχείρισης των απαιτήσεων της ασφάλειας σήμερα. Οι θεματικοί άξονες της συζήτησης εστίασαν σε μια γενική αποτύπωση του περιβάλλοντος και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες του κλάδου συνολικά, στην επιλογή και διαχείριση του προσωπικού, στη συνεργασία με το δημόσιο τομέα αλλά και άλλα ειδικά θέματα που απασχολούν το κλάδο.
Νέες Απαιτήσεις – Νέες Προκλήσεις
Η συζήτηση ξεκίνησε με ένα πρώτο γύρο γενικών τοποθετήσεων, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να μας μιλήσουν για το πως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον των απαιτήσεων και των προκλήσεων, μέσα στο οποίο οι εταιρίες του κλάδου της ασφάλειας καλούνται να δουλέψουν και να προσφέρουν το κρίσιμο έργο τους.
Σε αυτό τον πρώτο γύρο συζήτησης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ESA Security Solutions, κ. Γιώργος Μαθιός, επισήμανε ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια – και ειδικά στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης – μια αύξηση των απαιτήσεων των πελατών αλλά και συνολικά της ζήτησης των προσφερόμενων υπηρεσιών, με παράλληλη όμως δυσκολία εύρεσης νέου και καλού προσωπικού που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται, κάτι που όπως επισήμανε είναι ιεραρχικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα συνολικά που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της ασφάλειας ..αλλά και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μαθιός τόνισε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να παρουσιάσουμε ξανά το επάγγελμα και να επικοινωνήσουμε ευρύτερα στην κοινωνία το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ανθρώπων που ασκούν το επάγγελμα του προσωπικού ασφάλειας. Πρόσθεσε ακόμα, ότι θα πρέπει να αναδείξουμε το πως ένας άνθρωπος που εργάζεται σε αυτό το χώρο θα μπορεί να εξελιχθεί επαγγελματικά, μέσα από μετεκπαιδεύσεις και άλλες δράσεις, έτσι ώστε το επάγγελμα να λάβει την αναγνώριση που δικαιούνται και να φθάσει κάποια στιγμή στο επίπεδο που βρίσκεται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου.
H ESA – που απασχολεί αυτή τη στιγμή άνω των 3 χιλιάδων ανθρώπων – όπως υπογράμμισε, δουλεύει προς στην κατεύθυνση αυτή, επιχειρώντας να προσελκύσει νέο και καλό προσωπικό. Υποστήριξε ακόμα ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση ότι συνεχώς δημιουργούνται ευκαιρίες για τις εταιρίες, με νέα έργα και με νέες ανάγκες που προκύπτουν, για αυτό και πρέπει μαζί με την πολιτεία ο κλάδος να εστιάσει στην ανεύρεση νέου προσωπικού. Ο κ. Μαθιός υποστήριξε ότι και οι επιχειρήσεις και οργανισμοί από όλες τις κάθετες αγορές – που είναι πελάτες των ΙΕΠΥΑ – βρίσκονται σε ένα στάδιο μετεξέλιξης, αφού τα ρίσκα δεν είναι πλέον μονοδιάστατα, ως αποτέλεσμα της ολοένα και μεγαλύτερης σύγκλισης του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο της ασφάλειας και όχι μόνο. Οπότε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται, σε όλα τα στάδια των επιχειρήσεων και οργανισμών, ωθεί και σε μια εκ νέου αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες λανσάρουν και υλοποιούν τις υπηρεσίες ασφάλειας μπροστά στις νέες ανάγκες.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Brink’s Hellas, κ. Αντώνης Κεραστάρης, αναφέρθηκε αρχικά στην πρωτόγνωρη περίοδο των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης, όπου οι εταιρίες προσάρμοσαν το λειτουργικό τους μοντέλο στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν, ενώ με αφετηρία αυτές τις συνθήκες πολλοί επιχειρηματικοί πελάτες αύξησαν τις απαιτήσεις τους, έχοντας όμως δυσκολία να αξιολογήσουν τις πραγματικές τους ανάγκες.
Σήμερα βρισκόμαστε όπως επισήμανε με σαφήνεια και ειλικρίνεια σε ένα μεταίχμιο αυξημένων απαιτήσεων (που καλό είναι να υπάρχουν) από την μια πλευρά και μιας νοοτροπίας που χρειάζεται όμως να αλλάξει, ώστε να πείσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες, ότι αυτό που προσφέρουμε είναι κάτι πολύ παραπάνω “..από έναν άνθρωπο στην πόρτα” και ότι αυτή η δουλεία έχει μια ιδιαίτερη και μεγαλύτερη αξία. Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί όπως ανέφερε η ενίσχυση της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στην παροχή των υπηρεσιών, μια καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού και των στελεχών, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις για το προσωπικό και ευρύτερα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αναβάθμισης της εικόνας του κλάδου συνολικά. Επισήμανε επίσης την τάση αλλαγών και μετεξέλιξης που παρουσιάζει ο κλάδος – ειδικά σε ανώτατο στελεχιακό δυναμικό – κάτι που βοηθάει στο να “μπολιαστεί” ο χώρος με φρέσκιες πρακτικές βέλτιστης επιχειρηματικής διαχείρισης.
Στην πρώτη τοποθέτηση του, o Διευθύνων Σύμβουλος της G4S Ελλάδος, κ. Νίκος Μπαρμπίας αναφέρθηκε στην αλλαγή του τοπίου των απαιτήσεων για την ασφάλεια που επέφερε η υγειονομική κρίση και στον επαναπροσδιορισμό των πρωτοκόλλων ασφαλείας, από τη στιγμή που καθιερώθηκε για πολλούς οργανισμούς ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας και διαφοροποιήθηκε η ευθυγράμμιση των ανθρώπων και των διαδικασιών. Υπογράμμισε επίσης την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και επινοητικότητα που επέδειξαν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας σε αυτό το περιβάλλον, μέσα στο οποίο το προσωπικό ασφάλειας διεύρυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ρόλο και τα καθήκοντα του. Ο κ. Μπαρμπίας συμφώνησε με την άποψη ότι η έλλειψη προσωπικού αλλά και δεξιοτήτων, είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα. Επιπρόσθετα, έθεσε ως ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, το γεγονός ότι η αγορά ακόμα κινείται με βασικό προσδιοριστικό παράγοντα το κόστος και τόνισε ότι μπορεί μεν να είναι κατανοητό ως γεγονός με βάση τις συνθήκες που επικρατούν, όμως παράλληλα είναι θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας για τον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αλλάξει. Σίγουρα, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν και οι συνέπειες που προκύπτουν και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση του επιχειρηματικού κόστους γενικότερα, επηρεάζουν πάντως συνολικά τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες διαχειρίζονται τις δαπάνες και για την ασφάλεια.
Επισήμανε, επίσης και το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες εταιρίες του χώρου μας που δεν λειτουργούν σωστά απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού ακόμα και με προσφορές στα έργα στα επίπεδα του κόστους ή και χαμηλότερα για αυτό και θα πρέπει να ενισχυθούν, , τα βήματα που γίνονται από την πλευρά των μηχανισμών των κρατικών υπηρεσιών για την προστασία των εργαζομένων.
Η εύρεση και διαχείριση προσωπικού ως κομβικός παράγοντας για τη λειτουργία των ΙΕΠΥΑ
Ο δεύτερος θεματικός άξονας του πάνελ συζήτησης, μετά τις γενικές τοποθετήσεις, αφορούσε την εύρεση, την επιλογή, τη διαχείριση και εκπαίδευση του προσωπικού ως πυρήνα της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης του τομέα ασφάλειας.
Σε αυτό το πλαίσιο και απαντώντας στη σχετική ερώτηση του συντονιστή, ο κ. Κεραστάρης ανέφερε ως βασικό παράγοντα της δυσκολίας εύρεσης προσωπικού το οικονομικό κριτήριο μιας και οι αμοιβές με τον ελάχιστο βασικό μισθό ενός εργαζομένου δεν απέχουν πάρα πολύ από την επιδοτούμενη άνεργη θέση. Το φαινόμενο αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, μιας και την ίδια συνθήκη αντιμετωπίζει συνολικά η πολυεθνική και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που δραστηριοποιείται. Επίσης, υποστήριξε ότι o κλάδος ως εργοδότης, είναι αλήθεια ότι δεν είχε καλή φήμη, ενώ από πολλούς θεωρείται ότι δεν είναι ελκυστικός ως προς την προοπτική και επαγγελματική ανέλιξη. Έλλειμα υπάρχει και στην επένδυση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού.
Θα πρέπει λοιπόν όπως τόνισε όλες αυτές οι παθογένειες να αλλάξουν με ουσιαστικές παρεμβάσεις και τομές που θα ενισχύσουν τη φήμη των εταιριών μας και που θα στοχεύουν μεταξύ άλλων και στη βελτίωση των δεξιοτήτων των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό το χώρο.
Ο κ. Μπαρμπίας στη συνέχεια, συμφώνησε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι δεδομένη – σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν – και ότι οι αμοιβές δεν βοηθούν στο να αλλάξει αυτό το γεγονός. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για την κάλυψη των έργων που αναλαμβάνουν ειδικά οι μεγάλες εταιρίες του χώρου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πιο επιλεκτική επιλογή του προσωπικού, ενώ και οι σύνθετες, κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν για την έκδοση των αδειών εργασίας του προσωπικού ασφάλειας, όπως προβλέπεται από τον νόμο, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κάλυψη των αναγκών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της G4S Ελλάδος παρουσίασε τις προσπάθειες της εταιρίας για την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση των ανθρώπων που καλούνται να εργαστούν στην εταιρία, ανάλογα πάντα και με τη φύση της δουλειάς που αναλαμβάνουν.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ESA Security Solutions κ. Γιώργος Μαθιός, ανέλυσε τον ρόλο ενός ανθρώπου που δουλεύει στον ευαίσθητο χώρο της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές είναι πιθανόν αυτός ο άνθρωπος να κληθεί να διαχειριστεί μια κρίση, να πάρει σημαντικές αποφάσεις κάτω από πίεση, να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη και να επικοινωνήσει με πολύ κόσμο και μια σειρά άλλων διεργασιών, που μόνο εύκολες δεν είναι αφού απαιτούν ειδικές δεξιότητες και προετοιμασία. Ένας άνθρωπος λοιπόν με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι λογικό όπως υποστήριξε, να θέλει μια αμοιβή καλύτερη από το βασικό μισθό. Θα πρέπει λοιπόν εμείς οι ίδιοι να επαναπροσδιορίσουμε αυτό το ρόλο και τις υπηρεσίες που προσφέρει προς την αγορά για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης αναφέρθηκε και αυτός στη γραφειοκρατική διαδικασία που χρειάζεται κάποιος να περάσει για να πάρει την άδεια και να εργαστεί ως φύλακας και αποτελεί τροχοπέδη. Χρειάζεται λοιπόν όπως είπες χαρακτηριστικά, επανασχεδιασμός και στις διαδικασίες έκδοσης των αδειών και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αφού όπως τόνισε συνολικά μπορεί να απαιτούνται 6 μήνες από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να ακολουθήσει αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο, μέχρι να μπορεί να εργαστεί νόμιμα με την άδεια του σε μια εταιρία του κλάδου.
Συνέργειες με δημόσιο τομέα
Σχετικά με την επόμενη θεματική ενότητα του πάνελ συζήτησης που αφορούσε τις συνέργειες με το δημόσιο τομέα, ο κ. Μπαρμπίας, ανέφερε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη θετική κατεύθυνση, όπως στο θέμα των δομών της υγείας (ειδικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης με τα κέντρα εμβολιασμού) αλλά και στην κάλυψη νέων αναγκών φύλαξης, όπως είναι τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπου από κοινού η αστυνομία, αλλά και ιδιωτικές εταιρίες συνεργάζονται στη φύλαξη αυτών των δομών, επισημαίνοντας όμως, ότι χρειάζονται ακόμα να γινούν πολλά! Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Μπαρμπίας αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η G4S εδώ και δεκαετίες στην Αγγλία διαχειρίζεται ακόμα και σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ υποστήριξε ότι στη χώρα μας χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, για να ενισχυθεί περισσότερο η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ασφάλειας μιας και υπάρχει μια σχετική διστακτικότητα προς σε αυτή τη κατεύθυνση και από τις δυο πλευρές.
Για τον ίδιο θεματικό άξονα, ο κ. Μαθιός υποστήριξε ότι για να μπορέσει να ενισχυθεί η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών ασφάλειας, από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να ξαναδούμε με τόλμη συνολικά το ρόλο των ιδιωτικών εταιριών του χώρου και των ανθρώπων που εργάζονται στο κλάδο. Επίσης θα πρέπει, η Ελληνική Αστυνομία να εστιάσει στην αντιμετώπιση της μετεξέλιξης του εγκλήματος και των νέων απαιτητικών συνθηκών για την ασφάλειας συνολικότερα, δίνοντας περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει έργα που είναι πιο διαχειρίσιμα.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα από την πλευρά του, ο κ. Κεραστάρης είπε χαρακτηριστικά ότι «..την ουσιαστική δουλειά που κάνει η αστυνομία, δεν μπορεί να την κάνει κάποια ιδιωτική εταιρία … και η δουλεία που μπορεί να γίνει από μια ιδιωτική εταιρία, είναι κρίμα να την κάνει η αστυνομία». Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε, είναι η πολύ επιτυχημένη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ανάληψης της διαχείρισης των εμβολιαστικών κέντρων από 4 μεγάλες εταιρίες σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης και η διαχείριση των δομών φύλαξης μεταναστών – προσφύγων, που όπως τόνισε είναι εφικτό να λειτουργήσει από εταιρίες του κλάδου, κάτω από προϋποθέσεις.
Η δυναμική των υπηρεσιών Total Facility Management
Είχαμε την ευκαιρία στη συνέχεια, να εστιάσουμε σε κάποια πιο ειδικά θέματα και να συζητήσουμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ESA, κ. Μαθιό τη δυναμική των υπηρεσιών Total Facility Management, όπου προσεγγίζοντας το θέμα ανέδειξε την ορθότητα και τα οφέλη μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των υποδομών, προσφέροντας οικονομίες κλίμακας και πολλά ακόμα πλεονεκτήματα για τους οργανισμούς που υιοθετούν αυτή τη λογική. Για μπορέσει αυτή η προσέγγιση να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, ο κ. Μαθίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ενισχυθεί η «κόκκινη κλωστή» που θα ενώσει αυτές τις υπηρεσίες μεταξύ τους και θα προβάλει τα οφέλη που προκύπτουν. Η εκθετική εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει προς σε αυτή τη κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Μαθιός και με βάση ένα κεντρικό “ψηφιακό εγκέφαλο” που θα συντονίζει ολιστικά και θα κατευθύνει τις λύσεις και τις υπηρεσίες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Η διαχείριση αξιών και μεταφορά φυσικού χρήματος στην νέα εποχή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της G4S Ελλάδος, κ. Μπαρμπίας, εστιάζοντας στο θέμα των υπηρεσιών μεταφοράς αξιών και ειδικότερα του φυσικού χρήματος, ανέφερε ότι: ο περιορισμός χρήσης των μετρητών (που στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλος όσο σε άλλες χώρες), είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη από τις εταιρίες του χώρου, όπως η G4S. Αξιοποιώντας όμως νέες τεχνολογίες (όπως τα smart-safes) παρέχονται λύσεις για το retail που καλύπτουν όλο τον κύκλο των συναλλαγών, όπως τη διαχείριση, την καταμέτρηση, την αυτόματη πίστωση, ενώ παράλληλα μπορούν να αναλάβουν πολλές από τις υπηρεσίες διαχείρισης χρημάτων του τραπεζικού τομέα, διευκολύνοντας σημαντικά το έργο αυτών των οργανισμών.
Για το ίδιο θέμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Brink’s Hellas (ιστορικά της πρώτης εταιρίας παγκοσμίως που είχε κάνει μεταφορά χρημάτων στις ΗΠΑ και μάλιστα με ιππήλατη άμαξα το 1859), σημείωσε ότι ο περιορισμός του φυσικού χρήματος μπορεί να μειώνει ποσοτικά τις ανάγκες μεταφοράς χρημάτων, όμως δημιουργεί και νέες ευκαιρίες. Ο κ. Κεραστάρης σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογικές λύσεις διαχείρισης χρημάτων μπορούν να αξιοποιηθούν ευρύτερα και όχι μόνο από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, καλύπτοντας τις ανάγκες και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, κάτι στο οποίο επενδύει παγκοσμίως η εταιρία.
To πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο Βλάσης Αμανατίδης, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι επισκέπτες του 12 Security Project, αλλά και όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου από την online μετάδοση.
Προτάσεις αναβάθμισης
Το πάνελ συζήτησης ολοκληρώθηκε με την κατάθεση προτάσεων, για το πως μπορεί ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας να αναβαθμιστεί και να αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα, στο επιχειρηματικό οικοσύστημα και ευρύτερα στη κοινωνία.
Εκφράζοντας τη δική του θέση κ. Μαθιός επικεντρώθηκε σε 3 άξονες. Ο πρώτος αφορά την εκπαίδευση και γενικότερα την διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των ανθρώπων που εργάζονται στο κλάδο, οι οποίοι χρειάζονται πιο εξιδεικευμένες εκπαιδεύσεις προκειμένου να εξελιχθούν και να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και με ακόμα καλύτερες αμοιβές. Το δεύτερο, είναι οι νέες τεχνολογίες που είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσει ο συγκεκριμένος χώρος και ο τρίτος άξονας, αφορά τον ίδιο τον επιχειρηματικό πελάτη, που πρέπει να καταλάβει εκ νέου τι κάνουν και τι μπορούν να προσφέρουν οι εταιρίες του κλάδου μας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επενδύσει οικονομικά σε αυτές τις υπηρεσίες.
Ο κ. Κεραστάρης υπογράμμισε «…ότι πρέπει πρώτα εμείς οι εταιρίες του κλάδου να πιστέψουμε στην αξία των υπηρεσιών που παρέχουμε και στον ευρύτερο ρόλο μας, να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας και στους τεχνολογικούς πόρους, αλλά και να έχουμε την υπομονή να πείσουμε τους πελάτες και συνολικά την αγορά και την κοινωνία για αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε.
Ο κ. Μπαρμπίας, έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δυνάμεων των εταιριών του κλάδου, των πελατών και συνεργατών – προμηθευτών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και απόψεων, που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος με καλύτερες συνθήκες για το χώρο και θα επιτρέψει τη δημιουργία υπηρεσιών και λύσεων ακόμα πιο αποδοτικές καλύπτοντας αποτελεσματικά τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα, αλλά και στο μέλλον στο τομέα της ασφάλειας.
Επιπρόσθετα, εκφράστηκε από όλους η ανάγκη για ισχυροποίηση της θεσμικής έκφρασης και εκπροσώπησης του κλάδου, κάτι που θα ενισχύει τις προσπάθειες αναβάθμισης του.
Συμπερασματικά, αξίζει να επισημάνουμε ότι η διεξαγωγή της συγκεκριμένης συζήτησης, ήταν από μόνη της μια καινοτομία για τον κλάδο της ασφάλειας.
Αν συνυπολογίσουμε τις πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις και ειλικρινείς απόψεις που εκφράστηκαν από τα τρία ανώτατα στελέχη των κορυφαίων εταιριών, τότε δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι αυτή η δημόσια συζήτηση μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια διαρκή ζύμωση και συνεργασία που θα οδηγήσει τον τομέα της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας να λάβει τη θέση που του αξίζει πραγματικά.
Η δημόσια κορυφαία συνάντηση των ανωτάτων στελεχών των μεγάλων εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Security Project, θα λέγαμε ότι αποτέλεσε μια τομή για το χώρο μας προκειμένου να μπούνε οι βάσεις για μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση για την αναβάθμιση του κλάδου.