Στρατηγική και Τεχνολογία με στόχο την υπεραξία !
Είθισται στην αρχή κάθε έτους να δημοσιεύονται προβλέψεις για τις τάσεις που θα επικρατήσουν μέσα στη χρονιά, από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και από ανεξάρτητους φορείς ερευνών.
Συλλέγοντας λοιπόν τα βασικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αποτύπωση των τάσεων στο τομέα των στρατηγικών και τεχνολογιών που αναπτύσσονται για την ασφάλεια, επιλέγουμε να εστιάσουμε στις προσπάθειες σύγκλισης της φυσικής ασφάλειας με το σύνολο των επιχειρηματικών διεργασιών και στόχων.
Είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και η ασφάλεια στο κυβερνοχώρο επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο και τον τομέα της φυσικής ασφάλειας.
Τα όρια μεταξύ του φυσικού και ψηφιακού κόσμου θολώνουν συνεχώς!
Οι στρατηγικές προστασίας φυσικών και ψηφιακών υποδομών αποκτούν κοινές προσεγγίσεις. Η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων IT με το τμήμα φυσικής ασφάλειας δείχνει σήμερα να είναι επιτακτική, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφάλεια, και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ολόκληρου του οργανισμού με τη βέλτιστη διαχείριση και την αντιμετώπιση των νέων υβριδικών απειλών.
Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η απαίτηση των επιχειρήσεων για αναβάθμιση του ρόλου της ασφάλειας, έτσι ώστε να μην θεωρείται πλέον μόνο ως ένα επιχειρηματικό κόστος, αλλά να ακολουθεί μια στρατηγική προσέγγιση που θα οδηγεί σε υπεραξία και σε μετρήσιμα οφέλη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εταιρίας. Η μεγάλη πρόκληση λοιπόν σήμερα, είναι η ασφάλεια να μετατραπεί από μια επιχειρηματική δαπάνη για κάποιες επιχειρήσεις σε ένα περιουσιακό και πολύτιμο στοιχείο!
Πυλώνας της επίτευξης αυτού του επιχειρηματικού στόχου μέσα από την ευθυγράμμιση της ασφάλειας με τις υπόλοιπες επιχειρησιακές διεργασίες, είναι οι έξυπνες τεχνολογίες και ειδικότερα η περαιτέρω υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε μια πληθώρα εφαρμογών.
Μια ολοκληρωμένη και έξυπνη λύση ασφάλειας, μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση της συνολικής επιχειρηματικής στρατηγικής των πελατών, χρησιμοποιώντας τα συστήματα ασφάλειας ως αισθητήρες για την παροχή απαραίτητων πληροφοριών για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την προστασία των εργαζομένων, τη συμμόρφωση με ρυθμιστικά ζητήματα και πολλά άλλα. Όταν οι στρατηγικές και οι έξυπνες τεχνολογίες ασφάλειας μπορούν να δημιουργήσουν αυτές τις επιπρόσθετες λειτουργίες, τότε η ηγεσία των τμημάτων ασφάλειας αλλά και οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών θα είναι σε θέση να αποδείξουν την αξία που προκύπτει.
Η ολιστική αυτή προσέγγιση δεν αφορά μονάχα τα όρια μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε μια ολόκληρη πόλη.
Οι τεχνολογίες βίντεο-επιτήρησης, ελέγχου πρόσβασης, εντοπισμού εισβολών, συναγερμών και πυρανίχνευσης εξελίσσονται και η παγκόσμια βιομηχανία θέτει ως στόχο τα αντίστοιχα έργα να θεωρούνται πλέον επένδυση για μια επιχείρηση που θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξοικονόμηση κόστους, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Βλάσης Αμανατίδης