Security & Safety – Αυτομορφιστικοί ή συμβιώτες όροι
Η φύση ενός διακυβεύματος, μπορεί να επηρεάζει και μεθοδολογικές αποκρυσταλλώσεις. Όπως εκείνης, της «παράβασης» καθιερωμένης έκτασης, των διαφόρων μερών του paper, αποτύπωσης του διακυβεύματος. Στο πλαίσιο του παρόντος, το μέρος των εννοιών, που παρίστανται (ορισμών στην ουσία) είναι δυσανάλογα, μεγαλύτερης έκτασης, (αυτομορφισμός) σε σχέση με καθένα από τα λοιπά μέρη, του paper, επειδή έτσι επέβαλε η συνθήκη της σπουδαιότητας της διευκρίνησης των όρων.
Του Σπυρίδωνος Μιχ. Κυριακάκη. Ε. τ μέλος Ακαδημαϊκού Επιτελείου, Hellenic MPSOTC/ army .gr (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, OSCE) και Επισκέπτη Εκπαιδευτή σε Course Security Management / Managing του Hellenic MPSOTC. Συγγραφέα. Εισηγητή διεθνώς της «Στρατηγικής στην Private Security Industry» (μαζί με τον κ. Αν.Γερασιμάτο/ Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων Και Καταστροφών/ ΕΙΔΙΚΚΑ).
Έννοιες, που παρίστανται΄(Ορισμοί):
Security & Safety: Και οι δύο όροι αφορούν στην ασφάλεια και έχουν προσδιοριστεί ως «όροι ταξιδευτές», από τη χώρα καταγωγής. Και των δύο ο ιστορικός τόπος βλάστησης, είναι η αρχαία Ελλάδα (και μάλιστα, από την εποχή, που η ιστορία ήταν υπονοούμενη). Το Security έχει τη ρίζα του, στο επικό ρήμα κορέω ή κορέννυμι, που σημαίνει φροντίζω (Ομήρου Οδύσσεια). Το Safety, προέρχεται, από το ρήμα σαόω- σαώ, συνώνυμο του «σώζω» . Μεταφέρθηκε από τους Φωκαείς στην αποικία τους στη Μασσαλία, όπου με τα χρόνια ενσωματώθηκε στην «ancient francais» γλώσσα, ως «sauver / sauvegarder» δηλαδή διασώζω. (Σχετική ανάλυση της διαδικασίας μετατροπής των παραπάνω δύο όρων και της εμφάνισής των, ως αντιδανείων, είχε κάνει παλαιότερα ο κ. Στάθης Συνοδινός, διακεκριμένος Security Manager (Hotel Grande Bretagne) σε ad-hoc Ημερίδα- Συνέδριο, της Αμερικανικής Πρεσβείας, στην Αθήνα, για τους υπεύθυνους ασφαλείας σημαντικών εταιρειών και οργανισμών, στην Ελλάδα.
Το 2017, ο φίλος μου Στρατηγός κ. Παναγιώτης Γερογλής, στο πλαίσιο του πιλοτικού τότε, «en listed» μετά, μετεκπαιδευτικού προγράμματος «Security Management in Situational Prevenτtion», στο Hellenic MPSOTC/ army .gr (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, OSCE), στο οποίο ο κ. Γερογλής ήταν Διοικητής, έκανε την ακόλουθη επισήμανση για τον όρο «ασφάλεια». Ότι δηλαδή, τόσο στη χώρα μας με την εξοχως πλούσια γλώσσα όσο και σε άλλες γλώσσες ακόμη και λατινογενείς, ο όρος ασφάλεια χρειάζεται πρόσθετη διευκρίνηση, ενώ στις αγγλοσαξωνικές γλώσσες οι δύο τομείς ασφαλείας, είναι ξεκάθαροι στον προσδιορισμό τους και οι δραστηριότητες προστασίας αυτοπροσανατολίζονται άμεσα και εξ ορισμού, με τον χαρακτηρισμό της κατάστασης, που αντιμετωπίζεται.
Στις αγγλοσαξωνικές χώρες, λοιπόν, ο όρος «ασφάλεια» επιμερίζεται και εκφράζεται με δύο διακριτούς προσδιορισμούς, ως Security και Safety. Αφορούν δύο διαφορετικές περιπτώσεις ασφάλειας και προστασίας και χρησιμοποιούνται χωρίς πρόσθετους διευκρινιστικούς προσδιορισμούς.
Κριτήριο χρήσης και εφαρμογής τους, ο προσδιορισμός του στοιχείου «mens rea», που λέμε στο ποινικό δίκαιο..
Δηλαδή για ζήτημα ασφαλείας security, απαιτείται υπαιτιότητα (πρόθεση στη βούληση) του προσώπου – δράστη, που ως ενεργητικό υποκείμενο δρα, με δόλο και προκαλεί τις επιπτώσεις της επικίνδυνης κατάστασης, που δημιούργησε ή επιδιώκει να δημιουργήσει και για την υπαιτιότητα της οποίας υπάρχει νομική πρόβλεψη του αξιόποινου. Συνακόλουθα απαιτούνται μέτρα και διαδικασίες ασφαλείας, για τη διαφύλαξη των αγαθών που απειλούνται από πρόθεση υπαιτίου/υπαιττίων, δηλαδή μέτρα προστασίας ζωής, υγείας (σωματικής , διανοητικής), ελευθερίας, λοιπών δικαιωμάτων, περιβάλλοντος, περιουσιακών στοιχείων). Τα μέτρα ασφαλείας security, παρέχονται με διαφορετικούς προσανατολισμούς από δύο κατευθύνσεις. Τη δημόσια δύναμη και την Private Security Industry. H πρώτη διευκολύνεται στον προσανατολισμό της από την απάντηση της εγκληματολογίας στο ερώτημα «γιατί το έγκλημα»;; Την συγκεκριμένη απάντηση, επιδιώκει και χρειάζεται η πολιτική εξουσία, προκειμένου να λάβει μέτρα περιορισμού του εγκληματικού φαινομένου.
Οι φορείς της Private Security Industry, ενδιαφέρονται για την προστασία προσώπων και περιουσιών, προσπαθώντας να κάνουν δυσχερή για τους δράστες, το συγκεκριμένο κάθε φορά στόχο. Συνεπώς τα μέτρα είναι «τοπικά», ανά περίσταση και ανταποκρίνονται στο κάθε εκτιμώμενο εγκληματικό περιστατικό. Πρόκειται για μέτρα σε εφαρμογή της απάντησης του «πως γίνεται η παράνομη πράξη»;; Ώστε να ληφθούν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.
Για την προστασία Safety, οι διαδικασίες προσανατολισμού είναι οι ίδιες της περιστασιακής πρόληψης των από δόλο πράξεων. Τα μέτρα προσανατολίζονται στην απάντηση του «πως μπορεί να προέλθει ο κίνδυνος στο συγκεκριμένο χώρο και πως από τις συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες»;; Λαμβάνεται υπόψη η περίπτωση λαθών και ατυχημάτων. Επίσης και η περίπτωση του λάθους, με ενδεχόμενο δόλο, δηλαδή του να προϋπολογίστηκε η επερχόμενή βλάβη/ ζημιά από μια επικίνδυνη κατάσταση αλλά το υπαίτιο πρόσωπο, πίστεψε ότι η επικίνδυνη κατάσταση δεν θα επερχόταν..
«Mens Rea» και «Causa Causans». . Οι καταστάσεις Security υποκινούνται με το στοιχείο «mens rea» την εγκληματική βούληση, με άμεσο ή και ενδεχόμενο δόλο (πρόθεση), που απαιτείται για την αξιόποινη πράξη ή παράλειψη .
Η εγκληματική πρόθεση,«mens rea» δεν ισχύει στις καταστάσεις safety. Για τις τελευταίες ανιχνεύεται ως ισοδύναμος όρος, η , «Causa Causans». Σε συνθήκες safety, οι διαδικασίες προστασίας, αρχίζουν να εκδιπλώνονται εφαρμοζόμενες, σε επικινδυνότητα, όπου ανιχνεύεται ως «Causa Causans». (αποφασιστική αιτία) για πρόκληση της επικίνδυνης συνθήκης, από μη σκοπιμα λάθη/ σφάλματα ή ατυχήματα λόγω φυσικού, τεχνολογικού συμβάντος ή συγκυρίας ή συνδυασμού των δύο τελευταίων και που προσανατολίζουν προς μέτρα και διαδικασίες προληπτικής ασφαλείας και υγιεινής στο χώρο εργασίας, με νομική υποχρεωτικότητα.
Αυτομορφιστικός- οί. Από τον βιολογικό όρο «Αυτομορφισμός». Η θεωρία , σύμφωνα με την οποία , μέσα σε κάθε οργανισμό γίνεται ένας αγώνας ανάμεσα στα διάφορα όργανα, για ν’ αναπτυχθεί το καθένα καλύτερα και να επικρατήσει. Το ίδιο παρατηρείται και για τα κύτταρα, αλλά και για τα συστατικά μέρη του κάθε οργάνου. Ότι συμβαίνει στο μικρόκοσμο, συμβαίνει και στον μακρόκοσμο («Τίμαιος»/ Πλάτων). Συνακόλουθα η ίδια τάση ανιχνεύεται και στα συμπαντικά σώματα, που η συγκεκριμένη τάση, στο πλαίσιο της δράσης-αντίδρασης, αποτελεί έκφραση της παγκόσμιας έλξης, στην ουράνια μηχανική (Νεύτων)..
Συμβιώτης- ες. (Όρος της Βιολογίας, επίσης). Η συμβίωση ανόμοιων οργανισμών. Η στενή και μακροχρόνια αλληλεπίδρασή τους. Εκφράζεται με διάφορες μορφές όπως η αμοιβαιότητα και ο ομοσιτισμός. Σημειώνεται ότι ο ομοσιτισμός, είναι μια μακροχρόνια βιολογική αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ειδών, κατά την οποία το ένα είδος ή και τα μέλη του, αποκομίζουν οφέλη από την συμβιωτική σχέση. Τα μέλη του άλλου είδους μπορούν και να παραμένουν ανεπηρέαστα, χωρίς να ωφελούνται ή να βλάπτονται από την συγκεκριμένη αλληλεπίδραση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Private Security & το Safety.
Οι εξελίξεις
Οι εξελίξεις αναπτύσσονται κατά χρονολογική σειρά.
«Safety» – Οι εργατικές διεκδικήσεις αναγνωρίστηκαν ως ο καταλυτικός παράγοντας, για την θεσμοθέτηση κανόνων, ασφάλειας και υγιεινής, στην εργασία. Η φιλοσοφία safety, αναπτύσσεται από τα μέσα του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ , με την πρώτη νομοθετική ρύθμιση, να γίνεται το 1911. Στην Ευρώπη οι σύντονες προσπάθειες εντοπίζονται στο πρώτο μισό, της δεκαετίας, του 1970. Στη Χώρα μας το «Safety» πρωτορυθμίζεται με το άρθρο 662 του Αστικού Κώδικα, το 1940, με την εφαρμογή του να ξεκινά από 23 Φεβρουαρίου. 1946. Η συγκροτημένη κωδικοποίησή του, γίνεται το 1984, με το Προεδρικό Διάταγμμα 456 (π.δ.456/84) και την τελευταία τροποποίησή του, να γίνεται την 6 Νοεμβρίου 2020. Η σύγχρονη έκφραση γίνεται με τον κωδικοποιημένο νόμο 3850/2010 (με τις αλλαγές ν. 5053/2023). Αρμοδια όργανα Safety είναι τα όργανα βελτίωσης συνθηκών εργασίας, όπως η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων, ο Τεχνικός Ασφαλείας (Τ.Α.) και Ιατρός Εργασίας (Ι.Ε.) που έχουν θεσμοθετηθεί. Κάτι, που δεν έγινε με τα ανάλογα όργανα του «Security».
«Security» – Έχει αποδειχτεί ότι, άνω του 50% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, δεν ξεπερνούν τα πέντε χρόνια ζωής. Αφανίζονται, από κινδύνους κυρίως «Security» αλλά και «Safety». ( στατιστική διαπίστωση των Lark, Fraser, Purdy δημιουργών- συντακτών, του ISO 31000/ Risk Management). Κύριο δυσάρεστο αποτέλεσμα, οι απώλειες σε ζωές, βλάβες σε υγεία, μεγάλες οικονομικές ζημιές και η κυριαρχία της απόγνωσης στις προσωπικές ζωές. (επιχειρηματιών, εργαζομένων, μελών οικογενειών των). Η σοβαρότητα αυτή όμως, δεν επέφερε μέχρι σήμερα θεσμοθετημένες υπευθυνότητες προστασίας «Security» όπως εχει γίνει με τον τομέα «Safety». Δεν υπάρχει δηλαδή, θεσμική υποχρέωση επιχειρήσεων και οργανισμών για ανάπτυξη μέτρων και διαδικασιών ασφαλείας έναντι κινδύνων με «mens rea» τον δόλο (πρόθεση) που θα οδηγούσε στην πρόσληψη ανάλογου προσωπικού, στην συγκροτημένη ανάπτυξη εγχειριδίων και σχεδίων ασφαλείας, ενώ θα επιλύονταν και άλλα σημαντικά οργανωτικά θέματα (ενίσχυση επαγγελματισμού, ιεραρχία και προαγωγές, πειθαρχικός κώδικας κ.α) .
Η συγκεκριμένη πραγματικότητα, αποδόθηκε στην έλλειψη πρόβλεψης του νομοθέτη, κατά ένα μέρος. Σύμφωνα με άλλους ειδικούς, η μη πρόβλεψη συνδυάζεται με μία πιθανή έλλειψη έντονης και σύντονης παρέμβασης των Security Managers, των εγκληματολόγων και των εργατολόγων, σε συνέδρια ή και προς αρμόδιες αρχές.
Η ερμηνεία του γράφοντος, παρατίθεται, ακολούθως: .
Είναι δεδομένο ότι το συντριπτικότερο ποσοστό των επιχειρήσεων της διεθνούς Private Security Industry, λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες, με ένταση εργασίας. Η συγκεκριμένη «μαγιά», θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα. Το κίνημα αυτό θα πρόβαλε όλη τη γκάμα των εργατικών διεκδικήσεων, αποφεύγοντας μη ηθικές πρακτικές και θα χαρτογραφούσε τους κινδύνους πράξεων από πρόθεση. Μία χαρτογράφηση ατέρμονη αφού η ανθρώπινη κακόβουλη σκέψη δεν έχει όρια και τέλος. Κατ’ ακολουθία είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ισχυρός συνδικαλισμός και με τη βοήθεια σύντονων παρεμβάσεων Security Managers, εγκληματολόγων, εργατολόγων, νομικών αλλά και με την ενίσχυση από συνέδρια όπως «Security Fora», «Security Projects» κ.α. εκδηλώσεων, ….θα επιτυγχάνονταν κατοχυρώσεις ανάλογες με εκείνες του «Safety»
Τα κοινά στοιχεία «Security» & «Safety» περιλαμβάνονται σε δύο μεγάλες ομάδες.
1η Ομάδα : Η ασφάλεια «Security» αναπτύσσεται για να προλάβει καταστάσεις, που υποκινούνται από πράξεις με δόλο αλλά και με ενδεχόμενο δόλο. Η Ασφάλεια- Προστασία «Safety» ασχολείται με την προστασία ή την μείωση των επιπτώσεων φυσικών κινδύνων, τεχνολογικών η συνδυασμού τους ή από ατυχήματα ή λάθη. Στα δύο τελευταία συνδυάζεται ο ενδεχόμενος δόλος
2η Ομάδα : Η καλύτερη πρόληψη ασφαλείας «Security» είναι η εξατομικευμένη (ανά «στόχο») που δεν μπορεί να την παρέχει η Δημόσια Δύναμη, υπεύθυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια ( Σχετικό για το συγκεκριμένο, το πνεύμα,το άθρου 11 παράγραφος 2, . του Συντάγματος της Χώρας ). Άλλωστε είναι διαφορετικός ο επιχειρησιακός προσανατολισμός της προστασίας και των τακτικών της αντεγκληματικής πολιτικής,
Η προστασία της Δημόσιας Δύναμης, εμπνέεται από τον κλασικό στόχο της εγκληματολογίας, που περιστρέφεται στην απάντηση του «Γιατί» του φαινομένου του εγκλήματος.
Η αποτελεσματική ασφάλεια – «Security» γίνεται εξατομικευμένα σύμφωνα με τη λεγόμενη περιστασιακή πρόληψη {CLARKE, R. V. G./1980. «Situational crime prevention»: Theory and practice. British Journal of Criminology, 20(1), 136–147}
Η «περιστασιακή πρόληψη» διεξάγεται υπό το πνεύμα τις απάντησης στο «Πως» με εργαλείο τη λεγόμενη «opportunity reduction». Δηλαδή την αλλαγή των συνθηκών. Το ίδιο επιδιώκει το «Safety» με το περιεχόμενο του άρθρου 662 Α.Κ. «Ο εργοδότης οφείλει να διαρρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και με το χώρο της, καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα ή εργαλεία, έτσι ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζομένου» (Τοπικά- εσωτερικά μέτρα).
Η αλλαγή των συνθηκών του στόχου αποτελεί τη δεύτερη ομάδα κοινών σημείων του κοινού συνόλου «Security» & «Safety».
Για την ανάπτυξη και θεσμοθέτηση του «Security», απαιτείται ο ακόλουθος βηματισμός
Η παρούσα παράγραφος αποτελεί το «Kick Start», το πρώτο βήμα.
Ως δεύτερο βήμα αναγνωρίζεται, η σε σχέση «ζεύγους δυνάμεων» εφαρμογής στο πεδίο τακτικών δραστηριοτήτων:
- Έναρξης προσπαθειών ενδυνάμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, του «χώρου»,
- Ταυτόχρονη κινητοποίηση των εγκληματολόγων, security managers & security directors, ειδικών ασφαλείας αλλά και εργατολόγων άλλων . νομικών με ανακοινώσεις σε συνέδρια, ημερίδες, παρουσιάσεις σε τάξεις εκπαιδευομένων σε θέματα security, δημοσιεύσεις, εκδόσεις, με συντονισμό είτε εμφανή ή αφανή. .
Δημιουργία Action Task Working Group στο Υπουργείο Εργασίας, για τροποποιήσεις του Αστικού Κώδικα, του Κωδικοποιημένου νόμου, 3850/2010 αλλά και του ν. 2518/1997 . Επιβάλλεται να συμμετέχουν εκπροσωπήσεις από συναρμόδια Υπουργεία, ΕΟΠΠΕΠ, Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα , Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή. Στόχος τα προτεινόμενα, όπως αναφέρονται, από τον υπογράφοντα, στο τεύχος 99 του περιοδικού «Security Manager» /SMART PRESS…https://www.securitymanager.gr/pros-thesmiki-anavathmisi-ton-ypeythynon-asfaleias-epicheiriseon/ με αντικειμενικό σκοπό την θεσμική αναβάθμιση των υπευθύνων ασφαλείας
Security – Safety – Αυτομορφιστικοί ή συμβιώτες όροι;
Η περίπτωση της απορρόφησης της μιας από την άλλη λειτουργία (επικράτηση αυτομορφισμού) προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία, όπως είδαμε (υπαγωγή του «Τ.Α». ή του «Ι.Ε». απευθείας στη Διοίκηση ) άρα δεν μπορεί να είναι «υπό» τον Security Director. Ούτε ο Security Director, μπορεί να αναλάβει καθήκοντα «Τ.Α». ή του «Ι.Ε».διότι μία προσπάθεια πολλών ετών σπουδών και ειδικότητας θα εξαερώσει την όποια ισχυρή θέληση.
Συνεπώς ο αυτομορφισμός δεν μπορεί να βρει πρόσορο έδαφος..
Η εξέταση της κατάστασης των συμβιωτών όρων, ξεκινά από την ύπαρξη κοινού τόπου ή τομή των δύο συνόλων Security & Safety.. Θα αποτελέσει τον αναγκαίο όρο για τον καλύτερο χειρισμό των ζωτικών ζητημάτων security και safety. Για τα κοινά σημεία, έχουμε ήδη αναφερθεί που αφορούν τόσο το Safety όσο και το Security . Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για την αλλαγή των συνθηκών του προστατευόμενου στόχου, που αποτελεί την κύρια ομάδα του κοινού συνόλου «Security» & «Safety».
Από την αρχή του νέου αιώνα, πολλοί CEOs προσπάθησαν με ενέργειες εσωτερικές των οργανισμών ή των Ομίλων τους , να έχουν «ενοποιημένη πληροφορία», για λόγους επιτελικής διαχείρισης, όσον αφορά τους τομείς, security, safety, cyber & ΙΤ security, business confidentiality, security culture, personnel security. «Κύριοι δρώντες» οι Τεχνικοί Ασφαλείας και οι Security Managers. Μία τάση ήθελε τον Τεχνικό Ασφαλείας να έχει και την ευθύνη του «Security». Μάλιστα στην ελληνική πραγματικότητα είχαν εντοπισθεί τουλάχιστον δύο μεγάλες επιχειρήσεις, που ο «εσωτερικός Τ.Α», σύμφωνα με το άρθρο 8 του κωδικοποιημένου νόμου 3850/2019, με τις τελευταίες αλλαγές του ν. 5053/2023, .ήταν ταυτόχρονα και Director of Security. Παρόμοιοι πειραματισμοί σε άλλες επιχειρήσεις, δεν ευδοκίμησαν. Στο εξωτερικό και σε γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, επιχειρήθηκε το αντίστροφο, Η υπαγωγή του safety στο security. Η παγίωση αυτών των ρυθμίσεων θα αναδείκνυαν αυτομορφισμό κατά περίπτωση είτε του safety είτε του security, που θα συντριβόταν πάνω στις πρακτικές απαιτήσεις και τις ανάγκες ανάπτυξης. .
Μία μέση λύση που προτάθηκε από Έλληνα συνιδρυτή μεγάλου Ομίλου, Μηχανικό Πολυτεχνείου, που εργάστηκε πάνω στο να υπάρχει δηλαδή ένας ειδικός primus inter pares σε σχέση με τον «Ι.Ε.» . «Τ.Α», Security Manager, Confidentiality Officer, IT &Cyber Security…προσέκρουε στη νομοθεσία και συγκεκριμένα στο άρθρο 11 παράγραφος 5 και άρθρο 12 παράγραφος 3, ν. 3850/2010 (με τις τελευταίες αλλαγές του ν. 5053/2023) σύμφωνα με τα οποία ο «Τ.Α.» και ο «Ι.Ε.» υπάγονται αντίστοιχα, απευθείας στη Διοίκηση της Επιχείρησης. Συνακόλουθα ειναι αναγκαία η «συμβίωση» αλλά με ένα επιτελικό ελιγμό, χωρίς να θίγονται κεκτημένα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το υπό έκδοση «Εγχειρίδιο Εργαλείο» των Σπ. Κυριακάκη, Δημητρίου Πάσχου, Αναστάσιου Γερασιμάτου και Χριστίνας Ζησιμοπούλου, όπου ο Security Manager δρα υποβοηθητικά προς τους «Ι.Ε.» . «Τ.Α», Confidentiality Officer, IT &Cyber Security. Δηλαδή ενισχύεται η άποψη του ενιαίου χειρισμού Security, Safety, Confidentiality Intelligence, τομείς σε πληροφριακό χειρισμό «πλήρους γωνίας» (360ο) για προστασία της επιχείρησης και των CEOs. .
«Security Engineering Management»
Κοινό στοιχείο Security & Safety είναι και ο όρος «Engineering». Οι υπεύθυνοι «Τ.Α» για .Safety, σε μεγάλες ιδίως επιχειρήσεις, είναι μηχανικοί-engineers και η λειτουργία τους υπάγεται στο «Engineering». Ορισμένοι ειδικοί στο Security Management, πιστεύοντας ότι η έννοια Security, με όλα τα αρνητικά, που έχουν αμαλγαματοποιηθεί στον όρο της, έχει εισέλθει σε στάδιο «κόπωσης», υιοθέτησαν μία προσέγγιση για το Security, που την έχουν ονομάσει Engineering (UNISA/INSTITUTE FOR CRIMINOLOGICAL SCIENCES, «SECURITY- An Operational Introduction» Συνεισφορά F C ROGERS. 1996, STUDY UNIT 1, σελ. 38).
Τώρα με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, στις αναλύσεις κινδύνων, το Security, μπορεί να αναβαθμιστεί ως «Security Engineering Management».
Το συγκεκριμένο προτεινόμενο συνθετικό «Engineering» δικαιολογείται από το ότι η Τεχνολογία συσχετίζεται με τη γνώση (know-how) και την εφαρμογή της . Εφαρμογή της γνώσης δηλαδή, με εργαλεία, συσκευές και τεχνικές διαδικασίες στη δημιουργια περιβάλλοντος ασφάλειας και προστασίας. Με τη χρήση εργαλείων , συσκευών και συνθέσεων-διατάξεων συσκευών και με χρήση τεχνικών και τρόπων, που επηρεάζουν την ικανότητα ενός είδους να ελέγχει το περιβάλλον του και να προσαρμόζεται και να προστατεύεται, σε αυτό. Στην ανθρώπινη κοινωνία, η τεχνολογία συνταιριάζει τις έννοιες της επιστήμης (science) και της μηχανικής (engineering),
Το «American Engineers’ Council for Professional Development» (ECPD) έχει ορίσει τη «μηχανική» ως: «Τη δημιουργική εφαρμογή επιστημονικών αρχών για το σχεδιασμό ή την ανάπτυξη προγραμμάτων εξατομικευμένης ασφάλειας και προστασίας, της ζωής και της υγείας προσώπων , ιδιοκτησιών, χώρων, εξοπλισμού, μηχανών, συσκευών ή διαδικασιών παραγωγής προϊόντων ή υπηρεσιών και παράλληλα να προβλέπουν συμπεριφορές γενικά ή σε/ υπό συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας, προβλέποντας τα επόμενα στάδια, προς όφελος της ζωής και της οικονομίας».Πλαίσιο λειτουργίαςδηλαδή και του «Security Management».
Και υπό αυτήν την έννοια της μηχανικής, μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια , λόγο για «Security Engineering Management» και να χρησιμοποιούμε ευρέως τον συγκεκριμένο τίτλο, ανά περίσταση