Αρχική | Αρθρογραφία | CCTV
  4Κ κάμερες. Αναγκαιότητα ή πολυτέλεια;
  Τεύχος: 66, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

  Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου

  Ήταν περίπου πριν δύο χρόνια, όταν στο τεύχος 54 του Security Manager, προχωρήσαμε σε μια πρώτη αναλυτική παρουσίαση της νέας εξέλιξης στο χώρο των συστημάτων επιτήρησης. Το άρθρο αφορούσε τις κάμερες υπερυψηλής ευκρίνειας , πιο γνωστές ως Ulta High Definition (UHD) ή 4Κ (από τον αριθμό των 4.000 pixel σε μια οθόνη).

   

   

   

  Από τότε, ο χρόνος που έχει περάσει είναι σημαντικός, ειδικά για έναν κλάδο όπου οι εξελίξεις συχνά τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του τι προσφέρουν οι κάμερες αυτής της κατηγορίας και σε ποιες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

  Στον επιχειρηματικό κόσμο, τα συστήματα επιτήρησης συχνά θεωρούνται ως ένα αναγκαίο κόστος που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτή η σημασία και ο ρόλος τους. Τόσο η αρχική επένδυση σε ένα σύστημα αυτής της κατηγορίας, όσο και οι διάφορες επενδύσεις που γίνονται για την μετέπειτα αναβάθμιση του, συχνά εκταμιεύονται εκτός του αρχικού προϋπολογισμού μιας εταιρείας, ενώ είναι δύσκολη και η ακριβής εκτίμηση του χρόνου απόσβεσης τους. Σε αντίθεση, παραδείγματος χάρη με μια παραγωγική μηχανή όπου η σημασία της είναι ξεκάθαρη και η απόσβεση της εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των τεμαχίων που παράγει και την τιμή που αυτά διατίθενται στην αγορά με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευκολότερος ο υπολογισμός του χρόνου απόσβεσης. Η έλευση των καμερών 4Κ με τις σαφώς πολύ υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η μεγαλύτερη ανάλυση, είναι λογικό ότι θα δημιουργήσει στους χρήστες την αίσθηση ότι πλέον μπορούν να εκμεταλλευτούν πολύ περισσότερο τις δυνατότητες που συνοδεύουν ένα σύστημα επιτήρησης.Παράλληλα όμως με τις περισσότερες δυνατότητες, οι κάμερες 4Κ συνοδεύονται και από κάποια μειονεκτήματα, όπως το σημαντικά μεγαλύτερο κόστος τους αυτήν την στιγμή αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις σε επίπεδο δικτυακών υποδομών και λογισμικού, προκειμένου να είναι δυνατή η χρήση των περισσότερων δυνατοτήτων τους.

  Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στα άρθρα του περιοδικού SECURITY MANAGER
  πρέπει να συνδεθείτε ώς Συνδρομητής στον τομέα Ελεύθερης Πρόσβασης.
  Σχετική Αρθρογραφία CCTV
  4Κ κάμερες. Αναγκαιότητα ή πολυτέλεια;
  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ, 2016
  Κάμερες υψηλής ανάλυσης
  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, 2007
  Κάμερες θερμικής Απεικόνισης: Κάνουν τη νύχτα μέρα
  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ, 2008
  Κινητές Κάμερες: Επιλογές για όλους
  ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ, 2008
  Κάμερες Ευρείας Δυναμικής Περιοχής
  ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ, 2009
  Μετάβαση από αναλογικές σε IP κάμερες
  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ, 2009
  Δημοφιλέστερα Άρθρα CCTV